RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Debatt: Dags för politikerna att be Sveriges handlare om ursäkt

Bild: Lars Schröder, Stefan Jerrevång, Anders Wiklund/TT, Pressbild

Elisabeth Svantesson, Magdalena Andersson och Nooshi Dadgostar har haft fel om matpriserna. Det skriver Svensk Handels Martin Kits på Aftonbladet Debatt. Nu kräver han att politikerna ska be om ursäkt.

Det är lätt att förstå att politikerna vill hitta syndabockar för de ökade matriserna,menar Martin Kits, chef för näringspolitik och opinionsbildning på Svensk Handel, i en debattartikel i Aftonbladet. Men han menar att det är omoraliskt och orättfärdigt att utan grund peka ut en hel bransch som liksom alla andra har drabbats av den skenande inflationen.

Sanningen är en annan, skriver Martin Kits: ”I stället för att ’passa på att höja priserna mer än vad som var befogat’, har handlarna minskat sina egna marginaler till lövtunna nivåer för att, så långt som möjligt, hålla tillbaka prisökningarna.”

Nu visar ny statistik från SCB att lönsamheten i dagligvaruhandeln har minskat kraftigt. Nu handlar det för handlarna inte längre om hur stor vinsten ska bli, utan om butikerna över huvud taget ska överleva.

Den uppskruvade politiska retoriken mot handlarna bidrog till hatkampanjer och skadade hela branschens anseende, enligt Martin Kits.

”Så till alla er som bidragit till drevet, finansministrar, partiledare och självutnämnda experter. Ta en titt i spegeln och fundera på om inte anständigheten kräver att ni faktiskt ber om ursäkt”, skriver han.

Aftonbladet Debatt: Be Sveriges handlare om ursäkt, politiker