DET SVENSKA SKATTETRYCKET

Krönika: Arvsskatten är inget att längta tillbaka till

STOCKHOLM 20230306Årets deklaration har anlänt till vissa redan. Här en digital deklaration i mobilenClaudio Bresciani/ TT / kod 10090 Bild: Claudio Bresciani/TT

Arvsskatten har fler nackdelar är fördelar och vänstern verkar ha glömt varför de själva var med och avskaffade den. Det menar Hugo Burén på Smedjan. ”Arvsskatten drabbade såväl företag som enskilda människor på ett skadligt sätt”, skriver han.

Burén listar flera problem som uppkom med arvsskatten, däribland svårigheter att ärva företag och problem att locka kapital till Sverige.

”År 2004 beslutade man i riksdagen att slopa både arvsskatten och gåvoskatten. Bakom beslutet fanns en enig riksdag, där samtliga partier röstade för skatternas avskaffande. I första hand var det ett svar på de stora problem som skatten hade inneburit vid generationsväxlingar hos landets företag. I likhet med förmögenhetsskatten var arvsskattens nackdel att den som skulle betala skatten inte alltid hade de kontanta medlen som behövdes. Man var endast rik på pappret”, skriver Hugo Burén.

”Ett annat problem med arvsskatten var att företag och kapital lämnade landet samtidigt som utländskt kapital var svårt att locka hit. Även här är likheterna med förmögenhetsskatten slående. När såväl skatterna på arv, gåvor och förmögenheter har plockats bort har vi istället fått se en annan, mindre destruktiv, trend för svensk företagsamhet”.

Smedjan: Arvsskatten är inget att längta tillbaka till