ARBETSKRAFTSINVANDRING

Debatt: ”Värna forskare som vill stanna i Sverige”

Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet. Bild: Helena Landstedt/TT

Politiker som sagt sig värna om forskare är i dag tysta när reglerna har ändrats radikalt, skriver Meryem Saadi och Katharina Keuenhof i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Internationella doktorander har setts som viktiga att behålla i Sverige för bara några år sedan. I en debattartikel 2014 som debattörerna hänvisar till skriver moderatpolitikerna Tobias Billström och Anna Kinberg Batra att:

”Sverige ska bli mer attraktivt för globala talanger. Inte minst är utländska studenter och doktorander viktiga och det krävs nya regler för att underlätta för dem att stanna.”

Att läsa detta i dag känns märkligt, skriver debattörerna och hänvisar bland annat till att 2021 års utlänningslag äventyrat möjligheten för forskare i sin tidiga karriär att stanna i Sverige efter avslutad forskarutbildning.

”Sedan utlänningslagens ändring 2021 har det varit doktoranderna själva – genom studentkårer, doktorandorganisationer, föreningar och fackföreningar – som om och om igen förklarat för politiker och opinionsbildare att de är ”värdefulla” tillgångar för Sverige. Ironiskt nog använder företrädarna för doktoranderna samma argument som den svenska regeringen använde sju år tidigare. Sorgligt nog har alla politiska partier förutom Liberalerna som stöttade lagförslaget 2014 totalt ignorerat frågan. Det framstår som en politisk minneslucka”, skriver de.

Svenska Dagbladet debatt: ”Värna forskare som vill stanna i Sverige”