ARBETSKRAFTSINVANDRING

Debatt: M sviker företag med politisk hittepå-summa

STOCKHOLM Migrationsminister Maria Malmer Stenergard, Camilla Mårtensen, arbetsmarknadspolitisk talesperson (L), Magnus Persson, arbetsmarknadsutskottets ordförande (SD) och Ingemar Kihlström, migrationspolitisk talesperson (KD) vid en pressträff i regeringskansliet om arbetskraftsinvandring. Bild: Jessica Gow/TT

Regeringen har skapat en politisk hittepå-summa för arbetskraftsinvandrares löner. Det kommer att försämra svenska företags möjligheter att hitta rätt kompetens, menar företrädare för Centerpartiet på Expressen Debatt.

Från och med oktober krävs en lön på minst 26 560 kronor per månad för att få komma till Sverige för att jobba. Regeringens tanke är att de som redan är arbetslösa i Sverige ska ta jobben. Det funkar inte. Dels har dessa personer inte rätt kompetens, dels tackar många av dem som erbjuds jobb nej, vilket Svenskt Näringsliv har rapporterat om.

Samtidigt tar regeringen successivt bort företagens förutsättningar att rekrytera från utlandet.

"Allt som regeringen gör försämrar bilden av Sverige som ett attraktivt land att arbeta och leva i. Det här kommer därför att påverka viljan att arbeta i Sverige även bland dem som når upp till lönekravet", skriver debattförfattarna.

Expressen Debatt: Hårdare försörjningskrav för arbetskraftsinvandrare