Ledare: Statligt stöd är inte bra för näringslivet

Genrebild. Bild: Yvonne Åsell/SvD/TT

Mer statsstöd till företagen. Annars hamnar Europa på efterkälken när klimatsatsningarna i USA och Kina snedvrider konkurrensen. Det är på gång inom EU. ”Men för Europas konkurrenskraft vore det förödande om EU väljer den vägen”, skriver Frida Wallnor i en ledare i Di.

USA satsar just nu enorma 380 miljarder i offentligt stöd till utvecklingen av gröna industrier. Den andra ekonomiska stormakten Kina, har en lång historia av statliga stöd för att stärka den egna produktionsapparaten. EU har hittills hållit emot statlig inblandning, men nu börjar motståndet svaja.

Argumenten för att Europa ska gå samma väg som USA och Kina är att annars riskera den europeiska konkurrenskraften att urholkas samtidigt som företag väljer att etablera sig i USA.

"Men för Europas konkurrenskraft vore det förödande om EU väljer den vägen. Om politiker hädanefter ska peka ut vilka bolag som anses ha potential och ska premieras finns en stor risk att de som ropar högst gynnas, snarare än de som är mest innovativa”, fortsätter ledartexten.

Di Ledare: Statsstöd bygger dåliga batterier