ELKRISEN

Tunga Skånemoderater besvikna på regeringen

Christian Sonesson (M) och flera tunga Skånemoderater är besvikna på den kompensation för elpriserna som regeringen presenterat. Det är inte vad Moderaterna lovade i valrörelsen, skriver de i en debattartikel. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Ekonomi (TT)

Flera tunga Skånemoderater är besvikna på den kompensation för höga elpriser som den nya regeringen har presenterat. "Det är inte det högkostnadsskydd vi har blivit lovade och som vi lovade våra väljare", skriver de i en debattartikel i Expressen.

"Vi var flera skånska moderater som både höjde på ögonbrynet och behövde lyssna om innan vi insåg att det som presenterades var något helt annat än det vi blivit lovade", skriver regionrådet Anna Jähnke och Carl Johan Sonesson, styrelseordförande i Region Skåne, samt Carina Wutzler och Christian Sonesson, ordförande i kommunstyrelsen i Vellinge respektive Staffanstorp i debattartikeln i Expressen.

De fyra Skånemoderaterna skriver att det inte fanns något högkostnadsskydd i det som statsminister Ulf Kristersson (M) och energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) lade fram förra veckan.

Istället för ett högkostnadsskydd för den kommande vintern var det ett återbetalningssystem för året som just passerat, konstaterar de. Det var inte vad de lovade sina väljare när de knackade dörr i valrörelsen. De som nu sitter i regeringen hade ju sagt att staten skulle ta kostnaden över en viss nivå den vinter som nu väntar.

"Vi tillsammans med många Skånemoderater lovade skåningarna att en röst på Moderaterna skulle innebära att ett högkostnadsskydd skulle komma på plats redan i vinter. Vi förväntar oss att vår nya statsminister och regering håller det löftet", skriver de fyra och varnar för konkurser och arbetslöshet om inget mer görs.

Lars Larsson/TT

Maria Davidsson/TT