SVENSKA INNOVATIONSKLIMATET

Debatt: Så bör regeringen ta vara på innovationskraften

Näringsminister Ebba Busch (KD) Bild: Christine Olsson/TT

Innovationskraften är det som avgör vårt lands framtida tillväxt, sysselsättning och välfärd. Det menar sex debattörer från Epicenter. I en debattartikel på DI Debatt uppmanar de näringsminister Ebba Busch (KD) att ta vara på den kraften.

Det finns många grundläggande förutsättningar för att någon ska våga satsa på att starta bolag, menar debattörerna. Men allt är inte bra. ”Historiskt sett är dock Sverige ett mediokert land på att förvalta bra entreprenöriella förutsättningar och att ge nystartade företag rätt förutsättningar att växa. Vi ser i dag en trend där Sverige tappar i antalet enhörningar och andra länder istället börjar klättra på listan”, skriver de.

Nu uppmanar de regeringen med näringsminister Ebba Busch (KD) i spetsen att skapa bättre förutsättningar på en rad områden för att bygga Sverige till ett ”innovationssystem i världsklass”. Det handlar om tre områden:

* Öppna upp för internationella talanger till Sverige, det vill säga förenkla kompetensinvandringen

* Gör det ekonomiskt oförsvarbart för entreprenörer att flytta sina företag från Sverige

* Möjliggör ersättning i form av personaloptioner

”Tänk om Sverige blev känt som världens bästa land för entreprenörer och för de som vill förverkliga drömmar. Vi tror att det är möjligt men då måste vi samarbeta”, skriver debattörerna.

Debatt: Dags att bygga Sveriges framtid, näringsminister Ebba Busch!