DET SVENSKA SKATTETRYCKET

Debatt: ”Oviss politik vid S-vinst men räkna med höjda skatter”

Bild: Pontus Lundahl/TT

Hur ska man som väljare veta vad man får med Socialdemokraterna vid makten? Som det ser ut just nu kan vadsomhelst hända, men räkna med höjda skatter, skriver Frida Jansson, jurist och projektledare, Timbro, på GP Debatt.

En röst på Socialdemokraterna bäddar för låsningar i regeringsbildningen eftersom C och V står ideologiskt långt ifrån varandra. Man behöver inte vara ense om allt för att samarbeta. Men att inte man inte kan visa vad man kan göra ihop skapar stor visshet, skriver hon.

Det som med stor säkerhet kan ske är olika former skattehöjningar. Socialdemokraterna har redan flaggat för kapitalbeskattningar. Vänsterpartiet vill höja skattetrycket med 60 miljarder kronor.

Med KI:s prognoser om att Sverige går in i en lågkonjuktur kommer situation bli ännu mer problematiskt med den typen av skattehöjningar Vänsterpartiet vill se.

"Hur ska man som väljare veta vad man får med Socialdemokraterna vid makten? Kommer skatten på sparande höjas? Kommer bolagsskatten höjas? Dessutom behöver Miljöpartiet få sitt, som öppnar för progressiv beskattning av kapital i sin senaste vårbudgetmotion."

Frågorna hopar sig. Men att förutspå hur höstbudgeten kommer se ut görs i dagsläget bäst i tarotkort eller kaffesump, avslutar Frida Jansson.

Göteborgs-Posten: Oviss politik vid S-vinst men räkna med höjda skatter