DET SVENSKA SKATTETRYCKET

Debatt: Nej till mer skatt på svenskarnas investeringssparkonto

Bild: Christine Olsson/TT

En valvinst för Socialdemokraterna kan leda till skattechocker på ISK, investeringssparkonton. Liberalerna förespråkar nu sänkt skatt för att värna om svenskarnas ekonomiska frihet, skriver partiföreträdare på Sydsvenskans debattsida.

2018 höjde den rödgröna regeringen skatten på ISK och för ett år sedan föreslog Socialdemokraterna en ny skatt på sparformen. Om Socialdemokraterna vinner valet, och därmed antas de bli beroende av Vänsterpartiet, kan leda till att skatten på sparande höjs med 7 miljarder kronor årligen.

Avsikten med skattehöjningen som riktar sig mot Sveriges rikaste, riskerar dock att falla platt och slå mot den hårt arbetande medelklassen, varnar Mats Persson (L), ekonomiskpolitisk talesperson och gruppledare Gulan Avci (L), skattepolitisk talesperson i debattinlägget.

I ett räkneexempel framgår det att en av Sveriges tre miljoner sparare kommer att se sin privata pension krympa med en miljon kronor.

Liberalerna säger nej till sådana skattehöjningar med utgångspunkten att människor som tar eget ekonomiskt ansvar är ekonomiskt friare.

"Vår väg är att arbete, ansvar och flit ska löna sig. Vi står upp för den breda medelklassen", avslutar debattförfattarna.

Sydsvenskan Debatt: ”I en orolig tid behöver den hårt arbetande medelklassens långsiktiga investeringssparkonto värnas.”