DE SVENSKA KRISSTÖDEN

Pandemistöd till företag återinförs

Elisabeth Svantesson, ekonomiskpolitisk talesperson för Moderaterna. Arkivbild Bild: Christine Olsson/TT

Politik (TT)

Krisstöden för att stötta coviddrabbade företag är tillbaka. Regeringen och oppositionen är överens.

– Det här kommer att rädda jobb och företag, säger Elisabeth Svantesson (M) till TT.

Under hösten drogs de olika krisstöd som funnits under pandemin tillbaka. Men med ökande smittspridning och fler restriktioner och åtgärder börjar flera branscher känna av pandemins konsekvenser igen.

– Vi rullar tillbaka de stöd vi hade innan, med generösa nivåer, säger M:s ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson.

Retroaktivt stöd

Det så kallade omställningsstödet och omsättningsstödet för enskilda näringsidkare kommer att införas retroaktivt från den 1 december, och kommer att kunna förlängas med en månad i taget. Även stödet för korttidsarbete återinförs från den 1 december.

Dessutom får företag anstånd med att betala in skatt för det sista kvartalet i år.

– Likviditeten i exempelvis många restauranger är oerhört pressad nu. De har haft det tufft under hela pandemin och när det äntligen börjar gå bra, så går det bakåt igen, säger Elisabeth Svantesson.

Läget i dag är dock annorlunda än för ett år sedan. Många är vaccinerade och på teatrar, konserter och idrottsevenemang är det möjligt att använda vaccinbevis för att kunna hålla igång verksamheten. Men uppmaningar om att hålla avstånd, arbeta mer hemma igen och minska trängsel gör ändå att exempelvis restauranger påverkas.

Och fler åtgärder kan snart vara på gång, enligt regeringen och Folkhälsomyndigheten.

– Stöden måste finnas på plats om det blir ytterligare restriktioner. Och redan nu ser vi att till exempel restaurangbranschen har det tufft. Julbord efter julbord avbokas, och de försiktighetsåtgärder som regeringen har gått ut med påverkar branschen, säger Elisabeth Svantesson.

Drar tillbaka initiativ

I början av december tog Moderaterna ett initiativ i riksdagens finansutskott för att pressa regeringen att ta fram en plan för återinförda krisstöd. Även KD, SD och L stödde en sådan plan. Strax därefter aviserade finansminister Mikael Damberg (S) att regeringen förbereder för att snabbt kunna återinföra krisstöd. Dessutom kom besked att evenemangsstödet förlängs till den 31 mars 2022 för att arrangörer ska våga fortsätta planera för olika evenemang. En extra budget planeras att läggas fram i riksdagen i januari.

– Vi är överens med regeringen om detta och är glada att det kommer på plats, så att vi inte behöver gå vidare med initiativet, säger Elisabeth Svantesson.

Maria Davidsson/TT