REGELKRÅNGLET

”Överdriven nit ska inte hindra fintech”

Erik Thedéen, generaldirektör för Finansinspektionen. Bild: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Finansinspektionens agerande mot Trustly är inte i linje med EU:s bankmyndighet, skriver Lotta Engzell-Larsson i en ledare i Di.

Nordic Capital hade planerat att notera betalbolaget Trustly på Stockholm Nasdaq under andra kvartalet. Det var en stor händelse. Det hade blivit den tredje största svenska börsnoteringen någonsin. Men när Finansinspektionen, FI, skickade en kritisk skrivelse till Trustly uppstod en stor osäkerhet och ägarna valde att skjuta fram noteringen, skriver Lotta Engzell-Larsson och fortsätter:

"FI:s undersökning startade i höstas, och myndigheten har uppgett att den kan dra ut på tiden till den kommande hösten. Alltså närmare ett år. Det är inte acceptabelt när påverkan är så stor trots att det inte handlar om misstankar om något olagligt utan översyn av teknisk karaktär. Myndighetens agerande väcker frågor.”

Lotta Engzell-Larsson menar att FI:s tajming går att ifrågasätta men också själva sakfrågan: vilka aktörer ska räknas som betalbolagets kunder och därmed vara deras ansvar för kundkännedom? FI vill stävja riskerna för penningtvätt.

”Men sättet myndigheten agerat på, och det faktum att de inte följer EBA, urholkar förtroendet. Och det går emot den linje som generaldirektören Erik Thedéen tidigare har drivit om att det mest effektiva är att samarbeta med de bolag som står under deras tillsyn snarare än att behandla dem som misstänkta i en utredning, särskilt när de inte är det”, skriver Lotta Engzell-Larsson i Di.

Di: Överdriven nit ska inte hindra fintech