CYBERATTACKERNA

Bild: Øijord, Thomas Winje

Kan cybersoldater lösa kompetensbristen?

Går lösningen på kompetensbristen hand i hand med utvecklingen av cybersäkerhet? Magasin t: rapporterar om en ny cyberförsvarsutbildning framtagen i samarbete med privata företag.

Försvarsmakten har tillsammans med privata företag och KTH tagit fram en cyberförsvarsutbildning motsvarande 25 högskolepoäng. Under en pilotomgång utbildas nu en årskull värnpliktiga cybersoldater, som under elva månader tränas för att motarbeta digitala säkerhetshot.

Både offentlig sektor och näringslivet efterfrågar kompetensen då sårbarheten för cyberhot ökar stadigt. Särskilt efterfrågan på OT-säkerhet har blivit kritisk. Det handlar om säkerheten för produktionsmiljöer och kritisk infrastruktur. Till det räknas produktion och distribution av energi och elektricitet, vatten och telekommunikationer.

Förhoppningen är nu att de utbildade cybersoldaterna både ska bidra till ett säkrare Sverige och samtidigt täcka upp för kompetensbehovet.

– De får en bred utbildning som ger stora möjligheter inte bara i militären. Jag är övertygad om att det kommer finnas en hur lång kö som helst med arbetsgivare i näringslivet och i det offentliga som vill anställa dem, säger Jan Fernquist, cyberanalytiker på Försvarsmakten, till Magasin t:.

Magasin t: Till sommaren muckar de värnpliktiga i pilotomgången av cybersoldatutbildningen, som nu ska utvärderas även om det är redan klart att det blir två omgångar till.