DET SVENSKA FÖRETAGSKLIMATET

Rapport: ”Reshoring” ger möjlighet till miljardvinster

Bild: Simon Rehnström/SvD/TT

Allt fler företag vill flytta tillbaka verksamhet från lågkostnadsländer. Något som kan visa sig vara lönsamt, enligt en ny rapport.

Intresset för ”reshoring”, att tillverkning återflyttas från lågkostnadsländer till platser i eller nära det ursprungliga tillverkningslandet, ökar. Enligt undersökningen “In Charge”, där 200 toppchefer i den europeiska batteribranschen ingår, planerar 80 procent av de tillfrågade företagen i Norge, Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Italien och Nederländerna, att flytta delar av sin försörjningskedja närmare.

– Det är tydligt att Europa vill ligga i täten vad gäller elektrifiering, och det är glädjande att här också finns drivkraft att skapa bättre lokala leverantörskedjor som kan stödja batteriutveckling och tillverkning. Intresset för nya tillverkningsmetoder är också stort med 82% som planerar utveckla och öka användningen av additiv tillverkning, säger Bjoern Klaas, Vice President och VD för Protolabs i Europa, i ett pressmeddelande.

Undersökningen genomfördes i våras av Longitude, på uppdrag av Protolabs, och visar också att hållbarhet ger stora möjligheter när det gäller att konkurrera med Asien på batterimarknaden.

Läs rapporten här