FÖRETAGANDE I PRAKTIKEN

Så blev Volvo Cars Sveriges friskaste företag

Volvo Cars fabrik i Torslanda. Bild: ADAM IHSE / TT

Volvo Cars har utsett till Sveriges friskaste företag. Magasin t: avslöjar hur bolaget byggt upp en sund och välmående arbetsmiljö.

Feelgoods utmärkelse ”Sveriges friskaste företag” tilldelas arbetsgivare som investerar i sina medarbetares livskvalitet och skapar en sund arbetsmiljö. Volvo Cars har sedan 2005 reducerat antalet olyckor inom företaget med 95 procent, och deras prioritet är att hitta risker innan de uppstår.

Bland annat får de anställda fylla i stressenkäter, så att ledningen kan hålla koll på hur styrkan mår. Dessutom tar de mycket lärdom från sina verksamheter runt om i världen. Från Kina tar de hämtat konceptet hälsomånad, då fokus ligger på medarbetarnas hälsa. Men viktigast av allt är en stark ledarkultur.

– Det är oerhört viktigt att det finns en bra ledarskapskultur med coachande och närvarande chefer. Du kan ha allt annat på plats, du kan ha världens bästa ergonomi eller belysning, men har du inte ett bra ledarskap spelar detta ingen roll, säger Mikael Gustafsson, Head of Health, Safety and Security på Volvo Cars, till Magasin t:.

t: Det är företagskulturen som styr hur vi är mot varandra och hur vi jobbar tillsammans mot gemensamma mål.