DEN SVENSKA BESÖKSNÄRINGEN

Glädje och glest när Gröna Lund öppnade igen

Fatima Yusuf, Tahani Mahmoud, Isra Yusuf och Hadil Yusuf hade rest in från Borlänge. Bild: Anders Wiklund/TT

Coronaviruset (TT)

När nöjesfältet Gröna Lund i Stockholm slog upp portarna igen var det efterlängtat hos många av besökarna.

– Det är roligt att de öppnar, säger Hadil Yusuf som rest från Borlänge för att vara på plats på premiären.

Utanför Gröna Lunds stora ingång står Hadil Yusuf, Fatima Yusuf, Isra Yusuf och Tahani Mahmoud, som rest från Borlänge kvällen innan för att vara med på premiären.

Nöjesparken har precis öppnat för säsongens första besökare efter att ha varit stängd sedan i november 2019.

Tahani Mahmoud, 20, ser fram emot åkattraktionerna och planerar att bland annat åka Eclipse.

– Vi ska åka alla farliga, tillägger Hadil Yusuf, 16.

– Inte jag, jag vågar inte, säger Isra Yusuf, 21.

Sommarjobbarna på plats igen

Säsongens sommarjobbare har också gått på sina första pass. André Olivero, 21 år från Huddinge, står för dagen vid en av säljvagnarna – "remvagnen" som han kallar den.

– Alla är jätteglada för att få jobba här nu och det är kul att få träffa alla. Det känns jättebra.

TT: Har du åkt några attraktioner än?

– Vi får åka på rasterna, men jag är inte så mycket för det eftersom jag blir för snurrig. Jag väntar på att få åka Kärlekstunneln med mamma i stället.

Niondeklassare firar avslutning

Vid säsongens nya attraktion Monster står Fredrik Wester, 34 år, och John Melin, 49 år, och konstaterar efter åket att "det var bra fart på G-krafterna".

De är på Gröna Lund tillsammans med kollegor och två avgångsklasser från högstadieskolan Centuria i Västerås.

– Vi har rest till Stockholm för att gå hit i dag. Det här är en perfekt avslutning för dem. Eleverna åker attraktioner hela tiden, säger John Melin.

Firar femårsdagen

För Edith Borgström är dagen extra speciell – hon firar nämligen sin femårsdag på nöjesparken tillsammans med sina föräldrar Mattias Börjesson, 51 år, och Lotta Borgström, 45 år.

– Jag har fått tårta och en radiobil som man kör, säger Edith Borgström.

Hon berättar att hon redan har åkt Nyckelpigan, men att hon också tänker åka Flygande elefanterna.

– Vi ville åka hit förra sommaren och det är roligt att det fungerar nu. Sedan slipper man också köer eftersom det är lite folk, säger Mattias Börjesson.

Håller igen på biljetterna

Gröna Lunds vd Magnus Widell uppskattar att det är ungefär 1 000 besökare på nöjesfältet på onsdagseftermiddagen.

– Vi håller igen lite i försäljningen så att allt inte släpps de första dagarna. Vi vill se att arbetet med att hålla en trygg park fungerar. Vi släppte biljetterna lite i smyg så att det inte skulle bli tekniska problem.

TT: Ser ni någon tendens att folk bokar upp biljetter?

– Det är ingenting vi sett men det är kanske en risk vi ska ta med oss och titta på. När vi släppte biljetterna är spridningen över hela sommaren, vilket var en överraskning för oss. Så det är tydligt att det inte är någon som bokar upp. Det finns utrymme kvar.

Veronika Åström/TT

Åkattraktionen Monster är den stora nyheten för i år. Bild: Anders Wiklund/TT
André Olivera jobbade den sista dagen som Gröna Lund hade öppet säsongen 2019 och jobbar första dagen när nöjesparken öppnar igen. Bild: Anders Wiklund/TT
Fredrik Wester och John Melin är på Gröna Lund med kollegor och niondeklassare från Centuriaskolan i Västerås. Bild: Anders Wiklund/TT
Lotta Borgström och Mattias Börjesson firar Edith Borgströms femårsdag på Gröna Lund. Bild: Anders Wiklund/TT
Alla biljetter förbokas på nätet där man tilldelas en specifik entrétid för att undvika köbildning. Bild: Anders Wiklund/TT
Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) invigde säsongen tillsammans med Gröna Lunds vd Magnus Widell. Bild: Anders Wiklund/TT

Fakta

Endast ett begränsat antal gäster släpps in samtidigt i parken för att på så sätt säkerställa distanshållning. Just nu tillåts 2 000 besökare samtidigt.

Under helger och högsäsong delas besökare upp mellan ett förmiddagspass klockan 09.30–15, samt ett eftermiddagspass klockan 16–22.

Besöken förbokas online, där gästen även får en entrétid. Detta för att förhindra köbildning vid entrén, att antalet gäster sprids ut under dagen och för att avlasta kollektivtrafiken.

Digitala köer finns vid utvalda attraktioner och matställen. Där inte digitala lösningar är möjliga, gäller allmänna riktlinjer om köer med tydliga distansmarkörer.

Källa: Gröna Lund