DET SVENSKA NATOMEDLEMSKAPET

Svenska aktören tar plats i Natos storsatsning

Försvarsmakten har föreslagit svenska bidrag till Natos acceleratorprogram Diana. PÅ bilden: Överbefälhavare Micael Bydén. Bild: Henrik Montgomery/TT

Inkubatorn Lead har blivit utvald till att representera Sverige i Natos acceleratorprogram Diana, vilket väntas gynna näringslivet. ”Ger oss större nätverk till både kompetens och kapital”, säger vd:n Catharina Sandberg till Di.

Försvarsmakten och en rad andra myndigheter har på uppdrag av regeringen samlat lämpliga kandidater till Natos acceleratorprogram Diana. Nu har inkubatorn Lead, med koppling till Linköpings universitet, valts ut som Sveriges bidrag.

Natos acceleratorprogram har till uppgift att stötta startups och innovationsbolag för att främja teknikutveckling inom bland annat energi, bioteknologi och rymdforskning. Syftet är att på sikt förstärka Nato-ländernas försvar och säkerhet.

– Att vara en del av Natos uppkopplade system ger oss större nätverk till både kompetens och kapital, vilket ökar möjligheten att accelerera startups. Detta kommer också att förbättra vår internationella uppkoppling, säger Catharina Sandberg, vd för Lead, till Dagens Industri.

Dagens Industri: Hon leder Sveriges nya Nato-inkubator