DEN SVENSKA EKONOMIN

Chefsekonom: Efterlängtade reformförslag – nu måste de bli verklighet

Sven-Olov Daunfeldt, chefsekonom vid Svenskt Näringsliv. Bild: Ari Luostarinen/SvD/TT

Produktivitetskommissionens förslag på reformer är helt i linje med vad som krävs för att öka svensk tillväxt. Det menar Sven-Olov Daunfeldt, chefsekonom på Svenskt Näringsliv. ”Nu är det viktigt att Tidöpartierna gör realitet av dessa förslag”, säger han till TN.

Under måndagen lämnade regeringens produktivitetskommission över sitt delbetänkande till finansminister Elisabeth Svantesson (M). I delbetänkandet presenteras 113 reformer som ska öka effektiviteten och tillväxten i Sverige. Bland annat föreslår mer resurser för transportinfrastrukturen, regelförenklingar och sänkt skatten på arbete.

– Produktivitet är avgörande för den ekonomiska utvecklingen. Sverige har under flera år haft en svag produktivitetsutveckling. För att vända trenden tillsatte jag en Produktivitetskommission som fick i uppgift att ta fram förslag för att stärka produktiviteten i både privat och offentlig sektor. Nu ser jag fram emot att analysera kommissionens förslag för att sedan bereda dem vidare i Regeringskansliet, säger finansminister Elisabeth Svantesson i ett pressmeddelande.

”Viktigt att Tidöpartierna gör realitet av dessa förslag.”

Sven-Olov Daunfeldt, chefsekonom på Svenskt Näringsliv, ställer sig positiv i rapportens innehåll.

– När vi idag möts av nyheten att svensk tillväxt fortsätter minska är det välkommet att produktivitetskommissionen laddar upp för att med efterlängtade reformer vända den utvecklingen, säger han till TN.

Produktivitetskommissionens utredare Hans Lindblad, överlämnar sitt delbetänkande till finansminister Elisabeth Svantesson (M). Bild: Lars Schröder / TT/TT

Han fortsätter:

– Vid en första anblick är flera av förslagen helt i linje med vad som krävs för att öka svensk tillväxt, exempelvis att minska regelkrånglet för företagare, förenkla tillståndsprocesser och återupprätta en fungerande transportinfrastruktur. Nu är det viktigt att Tidöpartierna gör realitet av dessa förslag.

Svensk tillverkningsindustri har ett omfattande problem med produktivitetstillväxten, enligt Per Hidesten, vd Industriarbetsgivarna.

– Industrin är känslig för störningar och konkurrensen utifrån är hård. Tillståndsprocesserna måste vara tillförlitliga och de kan inte dra ut på tiden. Vi har medlemsföretag som berättar om hur de blir omsprungna av företag i andra länder. Vi måste ha bästa förutsättningar för infrastrukturen med, det gäller både vägar och hamnar. Det får inte ske att det bildas stopp och flaskhalsar då godset och exporten ska fram. Allt detta handlar om att stärka konkurrenskraften som också främjar jobben och sysselsättningen, säger han i en kommentar.