REGELKRÅNGLET

Trots slopat danstillstånd – nu straffas företagare: ”Blivit galet snett”

”Det har tvärtom blivit krångligare efter regeländringen”, säger krögaren Torbjörn Jonsson. Bild: Johan Nilsson/TT, Mostphotos, Privat

Det som skulle bli en frihetsreform går i verkligheten inte alls som en dans. Nu åtalas en företagare för en danskväll, trots att tillståndskravet tagits bort. ”Det här har blivit helt galet snett”, säger krögaren Torbjörn Jonsson till TN.

Förra sommaren avskaffades danstillståndet och politikerna jublade. Justitieminister Gunnar Strömmer skanderade att det var en efterlängtad frihetsreform.

– Det är inte rimligt att staten ska reglera människors dans. Genom att ta bort kravet på danstillstånd minskar vi även byråkrati och kostnader för företagare, sa han i ett officiellt uttalande.

Skulle förenkla för företagarna

Näringsminister Ebba Busch ackompanjerade med att konstatera att danstillståndet under lång tid mötts av kritik från flera håll och att lagändringen förenklar regelverket för företagarna.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) och energi- och näringsminister Ebba Busch (KD). Bild: Ali Lorestani/TT

Men krögaren Torbjörn Jonsson håller inte riktigt med. Har står nu åtalad för brott mot ordningslagen efter att ha ordnat en dans för skolungdomar. Polisen hävdar att han saknade tillstånd.

– Det här har blivit helt galet snett. Det har tvärtom blivit krångligare efter regeländringen, säger Torbjörn Jonsson.

Ett steg i rätt riktning

Danstillståndet infördes i ordningslagen 1956 och innebar att restauranger behövde ansöka om ett särskilt tillstånd för att få ha dans i sina lokaler. Om gäster spontandansade utan tillstånd skulle tillställningen avbrytas. Danstillståndet stod som en symbol för det regelkrångel företagare tvingades utstå i byråkrati-Sverige. När danstillståndet efter en lång kamp togs bort förra sommaren sågs det av näringslivet som ett steg i rätt riktning.

Idag behöver restauranger inte längre ett godkännande av polisen utan det räcker att anmäla danstillställningen till polisen. Men Torbjörn Jonsson, krögare i Karlskrona, menar att det inte blivit enklare.

– Det gamla danstillståndet var ändå rätt smidigt. Då betalade man 700 kronor för ett år. Idag måste man anmäla varje tillfälle till polisen och måste ändå bifoga säkerhetsplan, antalet ordningsvakter och annat. Men det är väldigt svårt att anmäla när man inte är säker på om man kommer att ha öppet eller inte just den kvällen, säger han.

Svårt att få ihop ekonomin

Torbjörn Jonsson uppger också att han idag måste anlita fyra ordningsvakter istället för två för att arrangera en danskväll för upp till 250 personer.

– Det är väldigt svårt att få det att fungera. Om vi tvingas ha fyra ordningsvakter så finns det ingen ekonomi i det. Jag är själv en av ordningsvakterna för att hålla kostnaderna nere och få det att gå runt. Det är överdrivet att ha fyra ordningsvakter, säger han.

Torbjörn Jonsson är en rutinerad entreprenör som varit krögare sedan 1996. Han driver idag nattklubb och restaurangverksamhet i fyra olika enheter i en byggnad som blivit Karlskronas festcentrum. I januari arrangerande Torbjörn Jonsson ett diskotek för 250 ungdomar i åldern 15–17 år och tillställningen blev minst sagt välbevakad.

– Vi hade åtta poliser på besök här under kvällen och så två ordningsvakter med mig. Det här var ju ett ungdomsdiskotek som vi arrangerat tidigare år också, vi serverar ju ingen alkohol och jag trodde att allt var lugnt, säger han.

Tycker inte han begått brott

Någon vecka senare kallades Torbjörn Jonsson till polisförhör och han är nu åtalad för att inte ha anmält ungdomsdiskoteket till polisen enligt de nya reglerna.

– Jag hade tidigare anmält ett antal andra danskvällar men missade helt enkelt att anmäla den här. Jag gjorde fel och erkänner omständigheterna men jag tycker inte att jag begått något brott. Reglerna har blivit för krångliga, säger han.

Kan bli slut på dansen

Torbjörn Jonsson berättar att andra krögare nu satsar på restaurangverksamhet för att under kvällen flytta undan bord och stolar för att öppna upp för dans. Spontandans är nämligen inte anmälningspliktigt och då slipper man byråkratin och ökade kostnader.

– Jag funderar just nu på om jag ska hålla på med dans längre. Det kanske är bättre att bygga om till restaurangmiljö och köra spontandans men det känns heller inte rätt. Var går gränsen? Vem bestämmer när det är spontandans och vanlig dans? Det är svårt att tolka lagen. Politikerna har mer att göra, de är inte riktigt färdiga än med det här, säger Torbjörn Jonsson till TN.