DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Ropet på hjälp: ”Byggbranschen klarar sig inte”

Carin Stoeckmann, vd för Byggmästar’n i Skåne, infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD), byggnadsarbetare demonstrerade i Stockholm i februari 2024. Bild: Pressbild, Judit Nilsson / SvD / TT, Samuel Steén / TT , Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Byggbranschens krismöte med regeringen är ett försök att rädda företag som går på knäna och stoppa att krisen sprider sig till andra sektorer i Sverige. Men det är bråttom, varnar företagarna. ”Tas det beslut i dag tar det minst ett år innan det får effekt”, säger Johan Magnusson, vd på Kährs, till TN.

Under torsdagen hade parterna inom byggindustrin (TMF, GS-facket, Byggnads och Byggföretagen) ett krismöte med regeringen om byggkrisen. Läget är akut och det krävs att åtgärder kommer på plats innan krisen sprider sig till andra delar av ekonomin, varnar parterna i ett pressmeddelande.

Vad som kom ut av mötet är ännu oklart, men företag runt om i landet belyser allvaret i situationen som uppstått.

”Väldigt, väldigt tufft.”

Johan Magnusson är vd på Kährs som är en global leverantör av golv.

– Till skillnad från många andra så levererar vi till marknader från USA i väster till Kina i öster där Europa är den största marknaden. Tittar vi på hemmamarknaden i Sverige så är det väldigt, väldigt tufft eftersom nybyggnationen faller så kraftigt. Vi levererar ju i slutet av byggnationen så vi känner verkligen av hur känsligt läget börjar bli. Å andra sidan ser vi att renoveringssidan, visserligen från låga nivåer, börjar att förbättra sig. Vi ser vissa ljusglimtar utanför Sverige och Finland, säger han.

Tvingats dra ned 40-50 procent

Det senaste 1,5 året har Kährs i steg tvingats dra ned 40-50 procent av kapaciteten och varslat personal.

– Vi märkte att efterfrågan började minska för ett bra tag sedan.

Johan Magnusson, vd på Kährs. Bild: Pressbild

Den snabbaste åtgärden för renoveringsmarknaden är att gå in med extra möjligheter för ROT-avdrag, vilket regeringen har gjort, menar han. Samtidigt råder fortfarande oklarheter kring detaljer kring hur och när åtgärden ska gälla, vilket har gett en avvaktande effekt hos många privatpersoner, påpekar han.

– De väntar helt enkelt med renoveringsprojekten för de vet inte hur regelverket ska fungera. Sen räcker ju inte bara den åtgärden, det behövs fler åtgärder och på sikt behöver det byggas nya bostäder och då måste det bli lättare att frigöra mark. Men idag är det långa handläggningstider vilket bromsar investeringar.

Johan Magnusson uppmanar stat och kommuner att investera i lågkonjunkturen när det gäller nybyggnationer.

– Det är lättare att få tag i arbetskraft och oftast billigare att bygga när konjunkturen redan varit dämpad, säger han.

– Politikerna överstimulerade byggbranschen under coronatiden, löntagarna fick olika typer av subventioner. Man gasade för mycket kan jag tycka. Nu däremot när vi verkligen behöver åtgärder i lågkonjunkturen drar man för hårt i bromsen.

Hur bråttom är det att lösningar kommer på plats? Hur länge klarar ni er?

– Vi har som sagt en stor andel export utanför Sverige, men tittar vi på den svenska och finska marknaden så är det väldigt bråttom att få igång nybyggnationen. Vi har inte sett botten än tror jag. Och igångsättningen tar tid. Tas det beslut om åtgärder i dag så tar det minst ett år innan den får effekt i hela ledet, säger han.

”Vi riskerar att förlora en hel generation som vi gjorde under 90-talet.”

Det finns en kortsiktighet i Sverige, inte minst när det gäller lån, varnar han. En relativt liten del av lånen är bundna vilket gör att byggsektorn snabbt drabbas när hushållen får det tuffare. Så ser det inte ut i andra länder, menar han.

Nu är Johan Magnusson orolig för att krisen kommer att få långvariga effekter på arbetskraften.

– Vi riskerar att förlora en hel generation som vi gjorde under 90-talet. När det vänder är risken att arbetskraften och kunnandet inte finns kvar i branschen.

”När kostnadsmassan för ett flerbostadsprojekt går upp med 30 procent, så slår det mot oss allihop.”

Carin Stoeckmann är vd för Byggmästar’n i Skåne och dessutom ordförande för Byggföretagen. Hennes eget företag är ett av många som har drabbats av krisen.

– Den enorma kostnadsökningen påverkar oss och slår väldigt hårt, säger hon och fortsätter:

– Det här är en bransch med väldigt låga marginaler. När kostnadsmassan för ett flerbostadsprojekt går upp med 30 procent, så slår det mot oss allihop. Och det är många som har fallit ifrån.

”Det slår mot vår omsättning. Den har gått ner rejält.”

Men det är inte bara kostnadsökningarna som har skapat problem. Efterfrågan på marknaden har sjunkit markant, vilket har inneburit en minskad orderingång för Byggmästar’n i Skåne.

– Det är inte bara är bostadsprojekt som har minskat. På byggsidan har det gått ner över lag, säger Carin Stoeckmann.

Nu har företaget arbetat hårt på att dra ner på sina kostnader, bland annat genom att minska på personalen. Men Carin Stoeckmann berättar att de också har tvingats ställa om sitt arbetssätt. Tidigare jobbade de mer med större entreprenader, men nu har de börjat mer med byggservice.

– Vi har kunnat sysselsätta medarbetare fast på ett annat sätt. Men det slår mot vår omsättning. Den har gått ner rejält, säger hon.

Vill se sänkta räntor

Hon menar att det viktigaste som krävs för att häva byggkrisen är att räntan sänks.

– Nu hoppas vi verkligen att den kommer att röra sig neråt under året. Det lutar väl åt det också, men jag ropar inte hej förrän jag ser det. Det är ju en väldigt viktig signal för att vi ska se ljuset i tunneln, säger Carin Stoeckmann.

Hon understryker att räntesänkningar krävs inte minst för att människor och företag ska våga investera och få tillbaka tilltron på marknaden.

Men räntesänkningarna är inte det enda som behövs för att få byggsektorn på fötter igen, menar Carin Stoeckmann.

– Dels är det viktigt att få bort det stärkta amorteringskravet. Dels är jag av den bestämda uppfattningen att vi måste få till stånd en friare hyressättning, säger hon.

Hon förklarar att det som har räddat produktionen av hyresrätter på senare år är att räntan har varit låg.

– Det har gett oss möjligheten att investera i nya hyresrätter. Men att räntan är onormalt låg ska ju inte vara en förutsättning för att det ska gå. Vi måste hitta en annan lösning som fungerar och är lönsam – och då är en friare hyressättning jätteviktig.

Carin Stoeckmann konstaterar också att det är viktigt att ha en förberedelse för när siffrorna börjar peka uppåt igen.

– Då är det viktigt att kommunerna har matat i kapp sina detaljplaner, så att man är redo att börja dra i gång mer bygginvesteringar igen. Och det gäller inte bara kommuner, så klart. Offentlig förvaltning får inte stå still, utan våga investera.

Hur bråttom är det att lösa krisen? Hur länge klarar ni er?

– Byggbranschen klarar sig inte. Vi går på knäna. Flera i mina led försvinner, för att de saknar likviditet och soliditet. De klarar inte smällarna med de stora kostnadsökningarna, säger Carin Stoeckmann.

Hur går det för ditt eget företag?

– Vi har haft många år där vi har kunnat bygga upp vårt kapital. Tack och lov har vi en god soliditet, men hade vi inte haft det, så hade vi också varit enormt känsliga. Marginalen är en överlevnadsfaktor.