DEN GLOBALA KONJUNKTUREN

Svenska industrijättar mobiliserar för att hjälpa Indien

Bild: Henrik Montgomery/TT, Pressbild, Privat

Indien är det land som drabbats hårdast av pandemin. Nu agerar en rad svenska företag och organisationer för att hjälpa till. ”Det är otroligt hur svensk industri i Sverige och i Indien har rustat för detta”, säger Robin Sukhia, vd på Sweden-India Business Council, till TN.

Länge var Indien relativt skonat från covidpandemin och beskrevs som ett land där smittspridningen var hög, men dödsfallen få. Under hösten och vintern rapporterade medier från hela världen fascinerat om den indiska situationen.

Så sent som i februari i år, när fallen rapporterades ha sjunkit med 90 procent jämfört med toppen under den första vågen, skrev The Times of India en artikel om ”munskydd, distansering, demografi – mysteriet bakom Indiens sjunkande covidfall”.

Robin Sukhia, vd Sweden-India Business Council Bild: Privat

Nu är läget ett annat. Med över 400 000 fall per dag utgör Indien epicentrum för pandemin. När landet under en enda dag förra veckan rapporterade in 4500 döda var det den högsta siffran under en dag i något land sedan pandemins start.

– När pandemin kom förstod alla i Indien en sak: det får inte hända här. Det var den attityden som rådde i början, vilket ledde till att regeringen stängde ned landet väldigt hårt. Efter ett tag insåg man att Indien inte har råd att vara nedstängt, det finns så många fattiga som reser i landet för att jobba och är helt beroende av att kunna göra det. Regeringen upplevde sig vara tvungen att öppna upp för att inte ekonomin skulle drabbas ännu hårdare, säger Robin Sukhia, vd Sweden-India Business Council, till TN.

”I Indien finns över 200 svenska företag, som anställer 200 000 personer”

Återöppnandet av landet och inrikesresandet i kombination med en ny aggressiv virusvariant, stora politiska valmöten och den religiösa högtiden Kumbh Mela, tros ha lett till den katastrofala utvecklingen.

– Då ställde vi oss frågan vad vi kan göra från svenskt håll. Indiens regering tillåter inte bistånd, men vi ville visa vår solidaritet inte bara till Indien, utan även till våra anställda och deras kollegor, vänner och familjer. Det vi kan göra är att finansiera det vi kan och få till den typen av produkter och lösningar som hjälper personer på plats, säger Robin Sukhia.

Svenska företag kraftsamlar

Tillsammans med bland annat India Sweden Business Leaders’ Roundtable och stiftelsen Swecare, en plattform där akademi, privat och offentlig sektor förenas för att främja export av svensk hälso- och sjukvård och medicinsk teknik, startades ett initiativ för att hjälpa till på alla möjliga sätt.

– Det är lätt att känna sig maktlös när man får rapporter från Indien, men med det här initiativet görs något väldigt konkret, säger Maria Helling, vd Swecare, till TN.

Hon fortsätter:

– I Indien finns över 200 svenska företag, som anställer 200 000 personer och som indirekt påverkar många fler än så. Genom initiativet engagerade sig de svenska huvudkontoren i Sverige, de kände att de ville sända en signal att ni inte är ensamma i det här, att vi bryr oss, men också att rent praktiskt hjälpa till.

Maria Helling, vd Swecare. Bild: Pressbild

Med på initiativet är bland annat AstraZeneca, Ericsson, Truecaller, Husqvarna, IKEA, Gunnebo, Saab och Volvo Group. Alla insamlade pengar har gått utan mellanhänder direkt till etablerade organisationer med lokalkännedom och förmåga att distribuera på ett smidigt sätt, som Svenska Röda Korset och Pratham Sweden.

Kamal Bali, vd på Volvo Group India, gläds över satsningen.

– De svenska företagen är engagerade i att skapa covidvårdcentraler, leverera ventilatorer, vaccinationskampanjer, och kommer att fortsätta göra mer genom lokala administrationer, säger han till Times of India.

45 miljoner kronor insamlade – ”Starka känslor”

Marcus Wallenberg, ordförande SEB och Co-Chair India Sweden Business leaders’ Roundtable, hyllar initiativet.

– Det snabba och betydande svaret från den svenska industrin till den dystra situationen i Indien som påverkar våra vänner, familjer och kollegor, var anmärkningsvärd och uppmuntrande. Företagen och deras huvudkontor satte ihop en viktig respons till den medicinska situationen, säger han i ett pressmeddelande.

Robin Sukhia på Sweden-India Business Council märkte att när vd:arna gick samman och agerade började det hände grejer fort. I nuläget har initiativet samlat ihop nästan 45 miljoner.

– Det är otroligt hur svensk industri i Sverige och i Indien har rustat för detta. Vi som jobbar med detta dagligen vet hur starka banden är mellan Sverige och Indien, men nu blev det tydligt för alla hur starka känslor det finns mellan länderna, säger han.

Företagen som deltar i initiativet

AstraZeneca, Autoliv, Ericsson, FAM, Gunnebo, Husqvarna, IKEA Foundation, Munters, Saab, SEB, SKF, Truecaller och Volvo AB.

Times of India: Sweden working closely to partners in India

Times of India: Why are coronavirus cases falling in India?

Washington Post: The deadliest day for any country since the pandemic began

Pressmeddelande från The Swedish Chamber of Commerce India

Swecare: Fundraising campaign for India