ENERGIPRISERNA

Elpriset på minus var tjugonde timme

Årets lägsta elpris noterades den 16 juli på eftermiddagen, minus 69 öre/kWh. Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Ekonomi (TT)

I 400 timmar eller fem procent av tiden hade Sverige minuspriser på el under 2023. Allt mer väderberoende el får priserna att svänga häftigt.

– Det blir problematiskt för investerarna av ny elproduktion. Det är kanske ingen sedelpress längre, säger Magnus Thorstensson på Energiföretagen.

Kraftiga svängningar i elpriset präglade elåret 2023. Det som sticker ut och tilltar ju mer vindkraft som kommer till i systemet, såväl i Sverige som i grannländerna, är antalet timmar med negativa priser på elbörsen Nord Pool.

– Vi hade många fler timmar med negativa priser i år, 400 timmar eller fem procent av tiden, säger Magnus Thorstensson, analytiker på branschorganisationen Energiföretagen.

Mer vind förklarar

Mer icke planerbar elproduktion i form av vind, men också allt mer solenergi i bland annat Tyskland och Nederländerna, är förklaringen, enligt Thorstensson.

Och trenden är att det fortsätter. Då blir frågan hur investerarna av ny elproduktion tänker. Det blir osäkrare att räkna hem nya produktionsanläggningar, oavsett energislag.

– Det är kanske ingen sedelpress längre, säger Thorstensson och pekar på att det åtminstone hittills varit bra lönsamhet i att bygga vind- och solkraft.

Kombinationen av ökade kostnader har fått flera företag att dra i bromsen, och framför allt gäller det havsbaserad vindkraft. Det ökar möjligtvis också osäkerheten kring planerna på att bygga ut kärnkraften.

55 procent lägre

Enligt Energiföretagens genomgång av elåret 2023 uppnåddes det högsta priset den 5 december mellan klockan 8 och 9, på 3,76 kronor per kilowattimme (kWh). Det hängde ihop med en avstängd kärnkraftsreaktor, isläggning på älvarna i norr, svaga vindar och kallt väder.

Lägst pris noterades 16 juli på eftermiddagen, minus 69 öre/kWh. Prisrekorden gäller hela landet, samtliga elområden.

För helåret låg elpriserna sammantaget i Norden betydligt lägre (80 öre/kWh lägre eller 55 procent) än under fjolåret. I snitt över året varierade priset i snitt mellan 46 öre i norr till 74 öre/kWh i Sydsverige.

Fjolårets prischocker präglades av Ukrainakriget och sinande gaslager på kontinenten. I år har lagren av gas varit välfyllda, välfyllda vattenmagasin i Norden, bättre ordning på fransk kärnkraft och en extra finsk kärnkraftsreaktor i drift, den kraftigt försenade Olkiluoto 3.

Det senare har medfört att exporten av svensk el minskat.

– Vi har halverat elexporten till Finland, säger Thorstensson.

Ovanpå börspriset tillkommer elbolagens påslag, elskatt, moms och nätavgift på över en krona per kWh.

Olle Lindström/TT

Fakta

Vattenkraft: 65,8 TWh (minus 5 procent jämfört med 2022)

Kärnkraft: 46,7 TWh (-7 procent)

Vindkraft: 34,5 TWh (+4 procent)

Värmekraft: 13,2 TWh (-14 procent)

Solkraft: 3,2 TWh (+61 procent)

Totalt: 163,3 TWh (-4 procent)

Elanvändning, 134,6 TWh (-1 procent). Temperaturkorrigerat, -3 procent.

Nettoexport, 28,7 TWh (-14 procent)

Källa: Energiföretagen