DET SVENSKA SKATTETRYCKET

Larmet från bryggerierna: Massnedläggning väntar – om inte skatten sänks

Tuffa tider för landets småbryggerier. Bild: Christine Olsson

Stigande kostnader får Sveriges ölbryggare att gå på knäna, och många företag riskerar att gå i konkurs. Nu vill Sveriges Oberoende Bryggerier se en differentierad alkoholskatt. “Det vore fantastiskt värdefullt om regeringen kunde sträcka ut en hand till branschen”, säger organisationens ordförande Ayla Yavuzalp i ett pressmeddelande.

68 procent av landets småbryggerier avslutar 2023 med nollresultat eller förlust. Branschen dras med stigande kostnader och fallande efterfrågan och om inte läget förbättras nästa år kan många av dem tvingas lägga ner. Det skriver Sveriges Oberoende Bryggerier i ett pressmeddelande.

Organisationen har genomfört en undersökning bland sina medlemmar och konstaterar att 31 procent av dem uppger att det finns risk för nedläggning. En lösning skulle kunna vara att differentiera alkoholskatten för att hjälpa småbryggerier, vilket alla länder i EU utom Spanien och Sverige uppges ha gjort. 96% av de bryggare som medverkat i undersökningen uppger att en halvering av alkoholskatten vore “helt avgörande” eller “mycket viktigt” för att förbättra situationen för det egna företaget.

– Det vore fantastiskt värdefullt om regeringen kunde sträcka ut en hand till branschen och värna en entreprenörsdriven kultur som skapat nya jobb på landsbygden och en uppskattad mångfald på ölhyllorna runt om i landet, säger Ayla Yavuzalp, ordförande för Sveriges Oberoende Bryggerier.