KLIMATOMSTÄLLNINGEN

”Näringslivets konkurrenskraft avgörande för klimatomställningen”

Jan-Olof Jacke, vd Svenskt Näringsliv. Bild: Kate Gabor

Efter John Hasslers utredning om Sveriges framtida klimatpolitik hoppas näringslivet på konkreta förändringar. ”Politiken behöver nu fokusera på att skapa rätt förutsättningar för att driva på klimatomställningen”, säger Jan-Olof Jacke, vd för Svenskt Näringsliv, till TN.

Professor John Hassler levererade i onsdags sin utredning till regeringen där han föreslår att Sveriges klimatmål anpassas efter EU:s nya klimatstrategi Fit for 55. Reaktionerna från det svenska näringslivet blev positiva.

– Harmoniseringen med EU:s ramverk och mål är en helt naturlig utveckling och görs i en tid där EU verkligen flyttat fram positionerna. Fit for 55 är en rejäl ambitionsförflyttning med möjligheter till sanktioner om man inte når målen. Det är i grunden väldigt positivt, säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke.

Han välkomnar också att John Hassler betonar att näringslivets konkurrenskraft är avgörande för både svenska företags möjligheter att driva den gröna omställningen framåt och för Sveriges framtid som välfärdsland.

– Vi ska komma ihåg att de handlingsplaner som näringslivet kommit överens om sedan tidigare ligger fast. Näringslivet kommer att göra allt för att uppnå klimatmålen, säger Jan-Olof Jacke.

Måste skapas förutsättningar

Även branschorganisationer är positiva till EU-anpassningen av den svenska klimatpolitiken. Industriarbetsgivarna och Jernkontoret understryker samtidigt att långsiktighet är oerhört viktigt när industrin ska genomföra miljardinvesteringar i den gröna omställningen. Jan-Olof Jacke delar den hållningen.

– Politiken behöver nu fokusera på att skapa rätt förutsättningar för att driva på klimatomställningen, säger han.

Jan-Olof Jacke lyfter fram att företagen behöver smidigare processer för miljötillstånd. Frågan har på senare år uppmärksammats som ett av de allvarligare hoten mot tillväxt och jobb och också mot det svenska näringslivets höga ambitioner inom klimatområdet. En annan tung fråga som politiken måste lösa är problemen med energiförsörjningen.

– Vi har länge sagt att det inte är den exakta formen som är det viktiga, men långsiktiga spelregler för energiinvesteringar är helt avgörande för att de ska bli av. Kärnkraften är till exempel en energikälla som är synnerligen avhängig av långsiktiga spelregler, säger Jan-Olof Jacke.

Samtidigt poängterar han att det inte enbart handlar om att bygga mer kärnkraft för att klara energiförsörjningen. I grunden gäller det att skapa en stabil fossilfri energiförsörjning till konkurrenskraftiga priser.

– Då måste det skapas politiska förutsättningar för en kraftfull utbyggnad av vindkraft, utveckling av vattenkraft och nyetablering av kärnkraft. Sverige behöver all fossilfri elproduktion som går att få för att klara klimatomställningen, säger Jan-Olof Jacke till TN.