DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Dystert läge för arkitekt- och ingenjörsföretag

Nästan 40 procent av arkitekt- och ingenjörsföretagen förväntar sig en minskad orderingång det närmaste halvåret. Det visar Innovationsföretagens senaste konjunkturrapport.

– Arkitekt- och teknikkonsultföretagens låga förväntningar på orderläget beror till stor del på den fortsatt negativa utvecklingen inom bostadssektorn. En utveckling som väntas fortsätta nedåt under kommande halvår, säger Elin Lydahl, förbundsdirektör för Innovationsföretagen, i en kommentar.

Enligt Innovationsföretagens rapport har drygt hälften av arkitektföretagen uppgett att de har behövt minska sin personalstyrka det senaste halvåret. Enligt Richard Österberg, näringspolitisk expert på Innovationsföretagen, är det en betydligt större andel än väntat.

– Det här är en oroande utveckling som tyvärr väntas fortsätta, säger han.

Även för teknikkonsultföretagen ser läget mörkt ut. 45 procent av företagen väntar sig ett minskat orderläge. Nedgången hänger mycket ihop med krisen i byggbranschen.

– Den minskade efterfrågan från bostadssektorn har en stor negativ inverkan på många av våra medlemsföretag och att nedgången nu har spridit sig även till teknikkonsultföretagen är oroande och kan vara ett tecken på att byggkrisen kommer dra ut på tiden, säger Elin Lydahl.

Pressmeddelande: Ett dystert halvår väntar arkitekt- och ingenjörsföretag