FÖRETAGANDE I PRAKTIKEN

Här är de bästa vd-talarna – enligt AI

Daniel Ek, Allison Kirkby och Helena Helmersson. Bild: Lars Pehrson, Anders Wiklund, Caisa Rasmussen/TT

Spotifys Daniel Ek, Telias Allison Kirkby och H&M:s Helena Helmersson är några nordiska företagsledare som bäst på att tala och övertyga. Det visar AI-verktyg som analyserar talkunskaper lanserat i det första Nordic Speaker Index, enligt tidningen Chef.

AI-verktyget som baseras på algoritmer för djupinlärning grundar sig på sex faktorer: trovärdighet, sympati, äkthet, närvaro, berättande och förmågan att övertyga.

Högst på listan är Legos vd Niels B. Christiansen som slår högst i fyra av sex faktorer: trovärdighet, sympati, förmågan att övertyga och äkthet.

Bland svenskarna återfinns Helena Helmersson på topp med sin starka berättarförmåga, vilket anses vara avgörande för varumärkesdrivande företag.

– Förmågan att producera så kallad ’företagsjargong’ i form av anekdoter, kundcase eller andra övertygande stories är avgörande för att väcka intresse och engagemang hos alla intressegrupper,” säger Maria Krajewska-Olkkonen, COO på MySpeaker Rhetorich, i ett pressmeddelande

Andra svenska ledare som omnämns som topp talare inkluderar Allison Kirkby, vd för Telia, Daniel Ek, vd för Spotify, och Martin Lundstedt, vd för Volvo.

Chef: 10 bästa vd-talarna – enligt AI