DET SVENSKA LANTBRUKET

Svinpesten lamslår svenska företag: ”Som ett näringsförbud”

Ängelsbergsvägen utanför Fagersta där ett av de döda vildsvinen med afrikansk svinpest har hittats död. Bild: Pontus Lundahl/TT

Skogsföretag, grisbönder och sågverk larmar. Förra veckans upptäckt av den afrikanska svinpesten stänger mer eller mindre ned deras verksamheter. ”Detta är så otroligt allvarligt”, säger företagaren Erik Petersson till TN.

Under helgen har sju nya fall (kadaver) av den afrikanska svinpesten upptäckts i det avspärrade så kallade ”kärnområdet” i Västmanland. Området sträcker ut sig på en yta av 1 000 kvadratkilometer. Att det skulle komma fler fall av svinpest efter att de första upptäcktes i förra veckan kom inte som någon överraskning.

”Helt enligt våra förväntningar”, säger statsepizootolog Karl Ståhl i ett pressmeddelande.

Svinpesten är ett mycket hårt slag mot Västmanland och städer som Fagersta och Norberg. Här är skogsnäringen en stor arbetsgivare.

Efter larmen har flera länder nu även stoppat importen av svenskt griskött, rapporterar Ekot. Det handlar om länder i Sydostasien, som Sydkorea, Filippinerna och Japan. Men även Armenien, Australien och Ukraina stoppar importen.

”Svårt att förutspå konsekvenserna”

De kommande månaderna kommer att bli en prövning, konstaterar Erik Petersson som driver ett skogsentreprenörsföretag norr om Fagersta.

Han liknar det med ett näringsförbud.

– Ja, det blir ju så. Detta är så otroligt allvarligt och det är svårt att förutspå konsekvenserna. Men det kommer att drabba skogsnäringen här uppe stenhårt.

Erik Petersson driver ett skogsentreprenörsföretag norr om Fagersta. Bild: Privat

Han berättar att flera stora avverkningar var på gång i skogarna i det avspärrade området.

– Vi hade planerat för många maskiner ute i skogarna fram till årsskiftet och nu är det så klart helt uteslutet. Det blir väldigt stora inkomstbortfall för oss.

Detsamma gäller för Björn Segerström som är vd för sågverket Karl Segerström AB strax utanför Fagersta.

– Detta är så klart väldigt problematiskt för oss eftersom det nu i en stor del av vårt råvaruupptagningsområde inte går att bedriva skogsbruk.

– Om detta blir långvarigt kan det leda till förlorade jobb. Det pratas ju om två år, men jag vill inte spekulera eftersom vi än så länge vet så lite, säger han.

Björn Segerström, vd för sågverket Karl Segerström AB strax utanför Fagersta. Bild: Fotograf Kenneth Sundh Fagersta

Björn Segerström berättar att företaget också är mitt uppe i sin största investering någonsin, en ny pannanläggning för att kunna torka och såga mer virke.

– Som det ser ut nu så kommer det inte att finnas så mycket timmer att såga så det blir dålig avkastning på den investeringen. I alla fall i ett kort perspektiv, säger han.

”Tre månaders totalstopp”

Så hur stor är risken att detta blir långvarigt? På ett seminarium i fredags som anordnades av branschorganisationen Sveriges Grisföretagare konstaterade Maria Cedersmyg, veterinärinspektör på Jordbruksverket, att det kommer att ta minst två år att komma till rätta med smittan.

– Det är ingen som lyckats bli fri från smittan på kortare tid. Den avspärrade zonen skulle möjligtvis kunna modifieras och minskas successivt, om vi har en sådan otrolig tur att vi hittar källan till infektionen i ett tidigt skede. Då kan vi möjligen minska zonen, men det är inget ni ska räkna med än så länge, sa hon.

Maria Cedersmyg varnade också för att smittområdet kommer att vara helt avstängt för allmänhet och företagande i minst tre månader.

– Det är det vi kallar biosäkerhet. Initialt kan det bli stopp för nästan allt i tre månader. Sedan kanske vi kan släppa på när vi har kunnat få kontakt med dem som är verksamma och har utbildat dem i hur de ska agera för att inte sprida smittan vidare.

Erik Petersson är så klart bekymrad. En akut fråga är de planerade och ingångna avtalen kring avverkningarna. Nu måste parterna sätta sig ned och resonera kring dem.

– Både markägare och vi entreprenörer svävar i ovisshet. Jag vet inte hur vi ska hantera det. Om det blir någon ersättning? Vem som ska stå för den? Det är för tidigt att säga. Jag vet inte.

Det finns ingen force majeure-klausul i de här kontrakten?

– Jag vet inte. Nu måste vi sätta oss ned och planera om.

Utesluter inte konkurser

Bara några mil utanför Norberg ligger Karl Hedins sågverk AB. Ett företag med en omsättning på nästan två miljarder kronor och över 200 anställda. Hedinkoncernen äger också 20 000 hektar i det område som nu är avspärrat.

Karl Hedin är orolig för den närmaste tiden.

”Jag tror inte att man kan utesluta att bolag kan gå omkull om den här situationen pågår länge”, sa han till tidningen Dagens Industri på fredagen.

Samtidigt är han kritisk till Jordbruksverkets agerande och menar att myndigheten har spärrat av ett för stort område. Därför skickade han under fredagseftermiddagen in ett eget förslag för hur området ska spärras av till både Jordbruksverket och Jordbruksdepartementet.

”Vi har verkat här i flera generationer och kan de här markerna i detalj. Allt från vattendrag, stängsel och andra naturliga barriärer. Vår bedömning är att det går att spärra av ett område som bara är en tiondel så stort, men ändå lyckas isolera de vildsvin som riskerar att vara sjuka,” säger Karl Hedin till Dagens Industri.

”Vildsvinspopulationen har blivit för stor”

Men det är inte bara skogsbranschen som drabbas. Restriktionerna går också ut över grisföretagare.

På måndagen meddelade Jordbruksverket på en pressträff att alla tamgrisar inom den svinpestdrabbade zonen i Västmanland kommer att avlivas.

– Det är ett nödvändigt beslut. Men självklart är det något som påverkar bönder som har grisbesättningar i det här området. Jag beklagar djupt att de kommer att behöva avliva sina djur, sa landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) på pressträffen.

Johan Eriksson driver ett företag norr om Västerås och är ordförande för branschorganisationen Sveriges Grisföretagare. För honom var förra veckans besked om svinpestens ankomst mycket ovälkommet, man samtidigt inte förvånande.

– Det är väldigt allvarligt, men vi har haft svinpesten i norra Europa ett bra tag nu och den smittar lätt. Viruset överlever länge och kan finnas i rökt skinka eller i annan mat. Det behövs bara att någon slänger en macka, säger han.

Johan Eriksson, driver ett grisföretag norr om Västerås och är ordförande i branschorganisationen Sveriges Grisföretagare. Bild: Privat

Han menar också att det varit ett misstag att låta vildsvinen bli så många.

– Vi har också försökt varna för riskerna att låta vildsvinspopulationen växa sig så stor som den gjort.

Han berättar att grisföretagarna har förberett sig för ett utbrott och tagit fram handlingsplaner tillsammans med Jordbruksverket och SVA. En direkt åtgärd är att grisföretagare med verksamhet inne i den avstängda zonen ska stängsla av runt stall och foderutrymmen.

– Självklart innebär det här att det blir en ny verklighet under en lång tid. Men så länge vi klarar att leva utanför det smittade området så behöver det inte vara så dramatiska förändringar. Men vi måste så klart ha beredskap för att området vidgas och att det dyker upp nya fall, fortsätter Johan Eriksson.