FÖRETAGANDE I PRAKTIKEN

Flera svenska fiskodlingar på gång – vill konkurrera med Norge

Arkivbild från Gårdsfisk, på Gretagården i skånska Skättiljunga. Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Flera landbaserade fiskodlingar är på gång i Sverige. "Det finns potential att ta från den norska marknaden”, säger Mikael Kivijärvi, vd och projektledare för Hushållningssällskapet i Norrbotten och Västerbotten, till Fri Köpenskap.

I Sverige äts cirka 12 kilo fisk per person och år. En stor del importeras från Norge, men detta är något som flera svenska företag vill försöka ändra på.

Re:ocean håller på att bygga en stor anläggning i Säffle som kan producera 10 000 ton lax per år och i Åre siktar Cold Lake på att bygga en odling som kan hantera 4 000 ton röding.

På västkusten planeras för åtminstone två anläggningar och i Luleå söker Hushållningssällskapet i Norrbotten och Västerbotten tillstånd för att odla främst röding men också lax, öring och regnbåge.

– Det finns en samsyn på att fjällröding är en premiumfisk. Marknadspotentialen i Norden är enorm. Och vad många inte vet är att den nästan är mytomspunnen i Europa och vissa ställen i USA. Det finns dessutom intresse för att testa den som sushifisk i Japan, säger Mikael Kivijärvi till Fri Köpenskap.

Fri Köpenskap: ”Fiskodlingarna på land ska mångdubbla svenska fiskproduktionen”