KLIMATOMSTÄLLNINGEN

USA hyllar svenskt stål och grön omställning

LULEÅ 20230530Utrikesminister Tobias Billström, EU:s kommissionär för inre marknad Thierry Breton, Energi- och näringsminister Ebba Busch, EU:s kommissionär för konkurrenskraft Margrethe Vestager, USA:s utrikesminister Antony Blinken, bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell, USA:s handelsminister Katherine Tai, USA:s näringsminister Gina Raimondo och EU:s kommissionär för handel Valdis Dombrovskis under ett verksamhetsbesök på Hybrit i Luleå.Man besöker Luleå för att delta i möte arrangerat av Sveriges EU-ordförandeskap i handels- och teknikrådet mellan EU och USA i Luleå. Foto: Jonas Ekströmer / TT / kod 10030 Bild: Jonas Ekströmer/TT

USA:s utrikesminister Antony Blinken lyfter Sveriges ledande roll i att kombinera en stark ekonomi med att hantera klimatförändringarnas utmaningar, rapporterar DI. Anna Stellinger, chef för internationella frågor Svenskt Näringsliv, pekar på vikten av att underlätta handel och investeringar: ”Allt som har med den gröna omställningen att göra är viktigt för oss”, säger hon.

Under det pågående handelsmötet TTC i Luleå besökte EU:s kommissionärer och USA:s utrikesminister Antony Blinken liksom handelsminister Katherine Tai och näringsminister Gina Raimondo SSAB:s anläggning för grönt stål, Hybrit, skriver Dagens Industri.

– Så mycket av det vi gör handlar om den gröna omställningen. Inte bara en omställning till en ren ekonomi utan till en ekonomi som skapar framtidens jobb som kommer påverka generationer långt in i framtiden, sade Antony Blinken och lyfte Sveriges ledande roll i att se till att ”vi alla kan ha starka ekonomier som klarar klimatförändringarnas utmaningar”.

SSAB:s vd Martin Lindqvist sade att han hoppas att EU och USA kan komma överens kring handelsregler och gemensamma standarder och pekade på att USA är företagets största marknad.

– För oss är det väldigt hedersamt att få visa upp vad vi åstadkommit och beskriva att vi utvecklat en helt ny teknik och tillverkar fossilfritt stål.

Anna Stellinger, chef för internationella frågor Svenskt Näringsliv, sade att det är viktigt att underlätta handel och investeringar av både varor och tjänster.

– Allt som har med den gröna omställningen att göra är viktigt för oss, inte minst i ljuset av EU:s 'Fit for 55' och USA:s IRA-paket.

Anna Stellinger pekade också på vikten av att hitta gemensam standard för laddning av tunga elfordon och varnade för att bygga upp separata system som skapar nya typer av handelshinder.

DI: Blinken hyllar svenska gröna stålet i Luleå