ENERGIPOLITIK

Svenskt Näringsliv: Tempot för utbyggnaden av vindkraft måste öka

Bild: Christine Olsson/TT

Processerna för att få tillstånd att bygga vindkraft måste bli kortare. Det skriver Svenskt Näringsliv i en ny rapport. ”Klimatet väntar inte”, säger Svensk Näringslivs vd Jan-Olof Jacke till DN.

I rapporten Startprogram för mer vindkraft understryker Svenskt Näringsliv att utbyggnaden av fossilfri kraftproduktion vilar på vattenkraft, vindkraft och kärnkraft. Ett problem är att tillståndsprocesserna för att bygga vindkraft är långa, närmare 10–12 år.

– Det finns i grunden ingen anledning varför tillståndstider i våra grannländer, Danmark och Finland, är hälften så långa som i Sverige. Vi har ju exakt samma EU-lagstiftning att hantera, säger Jan-Olof Jacke, vd Svenskt Näringsliv, till Dagens Nyheter.

Att myndigheterna har en gemensam målbild är centralt, menar han, och vill att kortare tillståndsprocesser ska ingå i deras instruktioner från regeringen. Dessutom vill Svenskt Näringsliv att en kommun ska säga ja eller nej innan en tillståndsprocess drar igång, istället för att ett bygge stoppas sent i processen, skriver tidningen.

DN: Svenskt Näringsliv kräver högre tempo för vindkraften