ELKRISEN

Oskarhamn 3 stängs av i åtta dagar

Kärnkraftverket i Oskarshamn. Arkivbild. Bild: Maths Bogren

Ekonomi (TT)

Kärnkraftsreaktorn Oskarshamn 3 stängs av i åtta dagar från och med fredag, meddelar Oskarshamnreaktorns ägare OKG. Det ökar risken för högre elpriser, enligt en expert.

– Vi går ned på fredag och kopplas bort från elnätet under åtta dygn. Vi har fått en sekundär bränsleskada. Det innebär att pyttesmå bitar av bränsle har kommit ut i det interna processvattnet, säger Desirée Liljevall, kommunikationschef vid ägarbolaget OKG.

Till nästa helg ska reaktorn kopplas på elnätet igen, förklarar hon. Frågan är om det kan finnas några risker för ett längre stopp än de åtta dygnen som nu planeras.

– Det kan jag inte svara på. Men det här är inte så komplicerat. Först ska vi ta anläggningen till kallt läge, sedan ska de 700 bränsleknippena tas upp och undersökas, man lyfter upp dem sakta, sakta.

Därefter ska prover ske innan återstarten, enligt Desirée Liljevall.

Enligt Magnus Thorstensson, elmarknadsanalytiker på Energiföretagen, innebär det här en påtaglig risk för stigande elpriser.

– Det är olyckligt att det här sker i södra Sverige, som ju redan är hårt drabbat. Mindre produktion innebär högre priser, även om det hänger på flera andra faktorer som temperaturnivåer och vind, säger han.

Magnus Thorstensson lyfter även fram att överföringsförmågan av el mellan norra och Sverige kan påverkas av att Sveriges största kärnreaktor, Oskarshamn 3, stängs ned i åtta dagar.

– Risken för det är stor. Men hur stor den är kan bara Svenska kraftnät svara på.

Johanna Cederblad/TT

Joakim Hugert Lundberg/TT