Gröna stålet kräver utbyggd samhällsservice

Bodens kommun har tecknat ett samarbetsavtal med stålverkaren H2 Green Steel. Syftet är att locka till sig skickliga medarbetare, och få dem att stanna i kommunen. Sofia Gellar, HR-chef, och Claes Nordmark (S), kommunstyrelsens ordförande, är optimistiska. Bild: H2 Green Steel/Mats Engfors

Ståltillverkaren H2 Green Steel etablerar sig i övre Norrland. För Bodens kommun innebär det krav på utbyggd samhällsservice. ”Vi antar en budget med underskott för att ta höjd för det som krävs av oss.”

Parallellt med industrins omställning genomgår flera orter i övre Norrland en kraftig omvandling. Det ställer stora krav på kommunerna, rapporterar redaktionen på Svenskt Näringsliv.

Politikerna i Boden har antagit en budget för en utbyggd samhällsservice för att ståltillverkaren H2 Green Steels medarbetare ska välja att flytta hit, bosätta sig och stanna kvar.

Satsningen gräver djupa hål i budgeten. Claes Nordmark (S), kommunstyrelsens ordförande, räknar med ett underskott på 150 miljoner kronor för innevarande år och 190 miljoner nästa år, enligt redaktionen.

– Det kan låta vågat, men det handlar om att vi vill göra de satsningar som vi ser krävs för att attrahera nya kommuninvånare som i sin tur betalar skatt här, säger han.

H2 Green Steels investeringar genererar 1 500 arbetstillfällen. Men det räcker inte för företaget, berättar HR-chefen Sofia Gellar. Det gäller också att behålla skickliga medarbetare.

– Därför vidareutvecklar vi samarbetet med Bodens kommun och identifierar gemensamma insatser inom utbildning och boende som bidrar till en ökad livskvalitet för nyinflyttade, säger hon till redaktionen.

Svenskt Näringsliv: Stor utmaning med kompetensförsörjning i Norrbotten