KLIMATOMSTÄLLNINGEN

Global kolanvändning på rekordnivå

Den globala kolanvändningen väntas med hjälp av robust efterfrågan i Asien ligga kvar på historiskt höga nivåer 2023-2025, enligt OECD-organet IEA:s senaste prognos. Arkivbild Bild: Chinatopix/AP/TT

Ekonomi (TT)

Ökad användning av kol i energikrisens Europa lyfter den globala kolkonsumtionen till ett nytt historiskt rekord 2022, enligt OECD-ländernas energiorgan IEA.

Ökningen i år beräknas till 1,2 procent.

Med ökningen passerar den globala konsumtionen av det fossila bränslet åtta miljarder ton för första gången, enligt IEA.

Experterna på IEA räknar med att ökningen av kolkonsumtionen är övergående och att den minskar framöver i takt med att konsumtionen i väst trycks tillbaka när fossilfria energikällor vinner terräng i produktionsapparaten.

Men efterfrågan pekar robust uppåt i asiatiska tillväxtekonomier och den samlade konsumtionen väntas de närmaste åren, 2023-2025, kretsa på en platå för den globala kolanvändningen i närheten av årets rekordnivå.

"Detta innebär att kol med råge kommer fortsätta vara det globala energisystemets största enskilda källa till koldioxidutsläpp", skriver IEA.

Världens tre största producenter av kol – Kina, Indien och Indonesien – ser alla ut att slå produktionsrekord i år. Men de höga priserna gör att IEA inte ser något större sug efter att investera mer än tidigare i nya energianläggningar som använder kol.

Joakim Goksör/TT