CYBERATTACKERNA

IT-rapport: ”Attacker och hot från alla håll”

Oslo 20170628.Datakriminalitet kan regnes som kriminalitet som er rettet mot data og datasystemer, og kriminalitet hvor datautstyr benyttes som verktøy for å begå handlingen.Foto: Lise Åserud / NTB scanpix / TT / kod 20520 Bild: Åserud, Lise

I en ny rapport från Orange Cyberdefense framgår det att cyberutpressning mot företag allt oftare drabbar företag i Europa - och Norden sticker ut allra mest.

Det är en ”påtaglig förflyttning” som skett i it-kriminaliteten, enligt rapporten Security Navigator 2023. Det skriver Aktuell Säkerhet.

Cyber-utpressning mot företag i Europa ökar rejält. Och den största ökningen sett till antalet offer för utpressningsattacker är Norden, här har offren ökat med 138 procent. I Europa generellt har siffran ökat med 18 procent för EU och 21 procent för UK. Samtidigt har antalet offer minskat i Nordamerika (-23 procent i Kanada och -8 procent i USA).

– Årets säkerhetsrapport visar att attacker och hot kommer från alla tänkbara håll, att verksamheter på intet sätt kan slappna av när det gäller cyberhot och att cyber-utpressningar mot företag har utvecklats på ett oroväckande sätt särskilt i Norden, säger Marcus Bengtsson, CTO på Orange Cyberdefense till tidningen.

Aktuell Säkerhet: Offren för utpressningsattacker har ökat med 138 procent i norden