DET SVENSKA FÖRETAGSKLIMATET

Så är deras väg till toppen

Kommunalrådet Mikael Peterson (S) i Kungsör, näringslivsdirektör Peter Juneblad och samhällsbyggnadsdirektör Rune Brant i Umeå har regelbundna möten med företagen. Det ökar förståelsen för problem och möjligheterna att hitta lösningar. Bild: TT/ Samuel Pettersson

Kungsör klättrar i rankinglistan över företagsklimatet för sjätte året i rad. Även Umeå bokför framgångar.

För en liten kommun som Kungsör, 8 787 invånare, är de lokala företagens förutsättningar viktiga. Ett välmående näringsliv, som pratar väl om kommunen, ökar förutsättningarna för nya företagsetableringar. Och när företag på plats funderar på att expandera och utveckla, så väljer de att stanna kvar i stället för att leta utanför kommungränsen tack vare ett bra näringsklimat.

Den ljusa bilden återspeglar sig i Svenskt Näringslivs rankingen av företagsklimatet. 2016 återfanns Kungsör på plats 286. I år hamnar kommunen på 35:e plats, en förbättring med 251 placeringar.

Klättringen mot toppen är ingen slump, konstaterar vd Jan-Olof Jacke, Svenskt Näringsliv, under ett besök nyligen.

– Det ligger ett målmedvetet arbete över lång tid bakom detta. Kungsörs resa är imponerande. De gör det jättebra, säger han till Magazin24.

Kommunalrådet Mikael Peterson (S):

– Det är en god känsla mellan oss politiker, tjänstemän och det som sker med företagen. Nu gäller det att fortsätta. Vi för ständigt en dialog med företagen och är snabbfotade när något dyker upp, säger han till tidningen.

66 mil norrut från Kungsör ligger Umeå. Även här är det muntra miner, eftersom kommunen klättrar 35 placeringar i rankingen av företagsklimatet, skriver svensktnaringsliv.se

När näringslivsdirektör Peter Juneblad och Rune Brant, samhällsbyggnadsdirektör, lite mer i detalj, redogör för framgången, visar det sig att kommunen genomfört ett pärlband av åtgärder. Dialogen med företagen, service och bemötande, upphandling och kommunal konkurrens är prioriterade.

Vi har jobbat hårt och strukturerat i många år och får ett bra gensvar från näringslivet, konstaterar Peter Juneblad.

– Men det finns fortfarande saker kvar att göra, säger han till sajten.

Magazin24: Intensiv dag för Svenskt Näringslivs vd under besöket i Kungsör

Svenskt Näringsliv: Umeå tror på långsiktigt arbete