DET SVENSKA FÖRETAGSKLIMATET

Experten: Tipsen som får företagsklimatet att bli bättre

Daniel Andersson, projektledare lokalt företagsklimat, har identifierat framgångsfaktorer i kommuner med bra företagsklimat. Bild: Anders Lövgren

Sugen på några tips som förbättrar företagsklimatet. Enligt Daniel Andersson, projektledare, så gäller det till exempel att kommunen lyssnar, är nyfiken och för dialogen på företagens villkor.

Daniel Andersson, projektledare på Svenskt Näringsliv, blandar och ger av korten som finns i leken när han redogör för sina bästa tips för ett bra företagsklimat.

Han hämtar exempel från Timrås framgångssaga, Solnas långa segerrad, snabbklättraren Kungsör och egna erfarenheter från tiden som kommunpolitiker i Linköping, enligt sajten svensktnaringsliv.se

Bakom framgångsrika kommuner döljer sig ett maskineri som lägger lika mycket kraft på jordnära, enkla åtgärder som mer komplexa insatser. Bygg relationer, fråga i stället för att gissa, och koppla servicen efter behovet är segerreceptet för Kungsör.

– När dessa började bockas av blev det tydligt att utvecklingen gick åt rätt håll och då följde de upp det med branschvisa träffar, säger Daniel Andersson, skriver sajten.

Svenskt Näringsliv: Jordnära arbete förbättrar företagsklimatet