KLIMATOMSTÄLLNINGEN

Miljöprövningar kan trimmas

Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) tog emot utredningen i dag. Arkivbild. Bild: Lars Schröder/TT

Politik (TT)

Prövningarna av miljötillstånd för till exempel industrier och andra miljöpåverkande verksamheten kan bli kortare och mer effektiva, enligt regeringens utredning.

– Det går att trimma till cirka ett år, säger utredaren Peter Ardö.

– Syftet är att öka takten i miljöprövningarna, säger Ardö, till vardags chefsrådman på Mark- och miljödomstolen i Växjö, om utredningens uppgift.

Han betonar att uppdraget inte har varit att samtidigt försvaga miljöprövningen.

Utredningen, som i dag lämnades över till klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S), lägger 30 förslag som tillsammans ska kunna bidra till att göra kortare prövningar möjliga.

Men utredningen avstår från att lägga förslag om att stora projekt som kan få stor positiv miljöpåverkan ska kunna gå före i prövningskön. Sådana förslag framförs ibland i debatten när det gäller till exempel batterifabriker och anläggningar för tillverkning av fossilfritt stål.

– Vi föreslår ingen förtur, det är inget bra system. Det är bättre att boosta systemet, säger Peter Ardö och liknar det vid att det inte skulle gå så fort i kön till säkerhetskontrollen på Arlanda om många skulle gå där.

– Systemet fungerar men kan förbättras, säger Ardö som också säger att det finns myter om hur långa processerna egentligen är idag.

– En normal prövningstid är 1–1,5 år, huvuddelen är inte helt under isen.

– Tre fjärdedelar får sökta tillstånd, de som får avvisningsbeslut är en minoritet, säger han också.

Utredningen lägger inte fram något förslag om att tillstånd ska vara tidsbegränsade och omprövas helt, på nytt, efter en viss tid. I stället ska en anmälan om ändring av tillstånd vara huvudregel.

Lars Larsson/TT