FÖRETAGARHJÄLPEN TILL UKRAINA

Så har svenska företag stöttat Ukraina

Bild: Johan Nilsson/TT

En stor del av Teknikföretagens medlemsföretag har engagerat sig i aktiviteter för att hjälpa Ukraina. Det visar en enkät, skriver Magasin T:.

De svenska företagen mobiliserade snabbt för att stötta Ukraina när kriget inleddes. Det kunde handla om allt från att säkerställa att personal räddades från krigsdrabbade områden till att anordna klädinsamlingar och bevilja ledighet för volontärjobb.

En enkät som Teknikföretagen har skickat till medlemsföretag bekräftar bilden:

– Vi ville få en bild av vilka aktiviteter som görs i bolagen och om de har upplevt några hinder eller svårigheter. Det som förvånade oss var att det var ett sådant enormt engagemang. Ukrainakriget har berört mycket, säger Annika Arpfors till Magasin T:.

Drygt 400 medlemsföretag över hela Sverige har svar på enkäten, det vill säga cirka tio procent av Teknikföretagens medlemmar.

TN har skrivit om företagare i flera branscher som har engagerat sig. Ett exempel är Charlotte Holmen på WeTal. Företaget skapade sajten We Help Ukrainan Devs.

– Initiativet riktar sig till bolag som har möjlighet att förflytta arbete eller hjälpa ukrainska programmerare på annat sätt, som att anställa en person från Ukraina, betala en biljett hit eller hjälpa till med boende, sade Charlotte Holmen till TN.

Magasin T: ”Man har skänkt väldigt mycket, gjort många donationer och insamlingar”