DET SVENSKA FÖRETAGSKLIMATET

Envetet arbete ger fortsatt nöjda företag i Landskrona

Landskrona har under lång tid fått höga betyg i Svenskt Näringslivs undersökning av det lokala företagsklimatet, och årets enkätsvar visar att trenden fortsätter. Företagen är positiva både generellt, och i synnerhet med kommunens service gentemot företagen.

Pär Mörnhed, vd för byggbolaget PMB, och Torkild Strandberg (L), kommunstyrelsens ordförande.

Det är nyheter som gläder kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (L), som berättar att de senaste årens framgångar är resultatet av många års medvetet arbete.

– Vi har jobbat aktivt med de här frågorna i drygt tio år. Vissa resultat kom väldigt snabbt, men resultat på bredden, resultat som bär ser vi väldigt tydligt sedan sex sju år tillbaka. Det är ett långsiktigt arbete, men det bär frukt.

Det man främst har arbetat med i Landskrona är enligt Torkild Strandberg att försöka ändra inställning till näringslivet i hela kommunen, genom att skapa en utbredd förståelse för företagens betydelse. Det har man gjort genom att tala om företagens behov och förutsättningar, och deras förväntningar på till exempel handläggningstider.

– Vi talar öppet om att det är företagen som finansierar välfärden, att de är viktiga för staden. Det skapar en annan syn på kommunens roll, på relationen mellan kommun och företag, menar Torkel Strandberg.

Uppskatta företagen i ord och handling

I slutändan handlar det om att i ord och handling uppskatta företagen, och förstå vilken roll näringslivet spelar i en kommun.

– Vi återkommer hela tiden till att företagen är avgörande för vad vi gör. Att bygga en attraktiv stad gör inte politiken ensam, det må vara en floskel men det sant. Näringslivet är avgörande för allt från att finansiera välfärden till att skapa ett levande centrum och locka nya medborgare, avslutar Torkel Strandberg

Pär Mörnhed, vd för byggbolaget PMB, delar den positiva bilden av Landskronas företagsklimat och säger att han är imponerad av deras inställning till näringslivet.

– Vi är supernöjda. Vi jobbar i princip i alla kommuner i framför allt Skåne och Blekinge, men Landskrona är speciellt.

Ibland känns det nästan som att kommunerna letar fel, berättar Pär Mörnhed. Saknas det ett papper blir det tvärstopp i hela processen och försöker man föreslå andra vägar blir det blankt nej. Men i Landskrona är det helt annorlunda.

– De kommer med egna förslag, tipsar om hur man kan driva parallella processer för att slippa vänta in ett papper för att kunna ansöka om nästa.

PMB:s projekt i staden var egentligen något av ett omöjligt uppdrag, och Pär Mörnhed är osäker på om det gått att genomföra någon annan stans.

– Vi kontaktade Landskrona för första gången för drygt ett år sedan, vi ville köpa en bit mark och bygga en anläggning för en kunds räkning. Det var rejäl tidspress, det var ett långtidslager för vitkål som skulle byggas och kålen skördas i november - då behövde bygget vara klart. Vi kommunicerade detta tydligt med Landskrona kommun, frågade om det skulle gå att fixa bygglov, vatten, avlopp, el, ja allt, på så kort tid. Inga problem var svaret, vi löser det. Den attityden gör stor skillnad.

Och just attityden är något andra borde lära sig av, tycker Pär Mörnhed.

– Kan man göra så i Landskrona, då kan man göra så i Lund, i Malmö och Karlskrona.