DET SVENSKA SKATTETRYCKET

M-kritik mot skatten på Åkes miljöpåse: ”Kommer riva upp plastpåseskatten”

Jessica Rosencrantz, riksdagsledamot för Moderaterna. Bild: Henrik Montgomery/TT

Moderaterna reagerar starkt på att Gaia BioMaterials nedbrytningsbara påsar ska beskattas enligt lagen om skatt på plastbärkassar. ”Skatten motarbetar uppenbarligen företag”, säger Jessica Rosencrantz, miljö-och klimatpolitisk talesperson, till TN.

TN har tidigare rapporterat om att Helsingborgsföretaget Gaia BioMaterials kasse ska beskattas enligt lagen om skatt på plastbärkassar– trots att den både är nedbrytningsbar och kan användas upp till 50 gånger.

Nu riktar Moderaternas miljö-och klimatpolitisk talesperson Jessica Rosencrantz stark kritik mot regeringen.

– Regeringen använder i det här fallet benämningen miljöskatt som ett svepskäl för att få in pengar till statskassan. Men till och med där har regeringen misslyckats. Regeringen räknade med två miljarder i skatteintäkter per år. Det verkar snarare bli 200 miljoner, säger hon.

Hon menar att partiet vill avskaffa platspåseskatten.

– Den hämmar utvecklingen av innovativa och hållbara plastpåsar. Och leder i många fall till att konsumenter väljer alternativ till plastpåsar som är sämre för klimatet. Det är dålig miljöpolitik.

Att Gaia BioMaterials kasse ska beskattas trots att den är tillverkad av material som är både förnybart och nedbrytbart visar att plastpåseskatten är direkt kontraproduktiv för miljöarbetet, menar hon.

– Skatten motarbetar uppenbarligen företag som tar fram innovativa och hållbara plastpåsar och gör en god insats för samhället. Det är dåligt för hållbarhetsarbetet och det är dåligt för svensk ekonomi som går miste om arbetstillfällen, säger hon och fortsätter:

– Innovationer är viktiga för att klara omställningen. Men med plastpåseskatten finns det inga incitament för företag att utveckla eller konsumenter att välja miljövänliga plastpåsar när dessa behandlas på samma sätt som fossila plastpåsar. Därför kommer Moderaterna att riva upp plastpåseskatten om vi vinner makten 2022.

TN har sökt finansminister Magdalena Andersson (S).

Nya plastskatten slår mot Åkes plastfria miljöpåse – ”Helt absurt”