FÖRETAGARHJÄLPEN TILL UKRAINA

Svenskt företag hjälper ukrainska it-konsulter till Sverige

Bild: Markus Schreiber, Nathalie Besèr

För att hjälpa ukrainare på flykt utlyser it-företaget Consid flera jobb. ”Oavsett vilket skrå man tillhör så finns det alltid något man kan göra, så vi började rannsaka oss själva”, säger vd:n Peter Hellgren till TN.

Under det pågående kriget i Ukraina har flera tech-företag klivit fram för att hjälpa det ukrainska folket. Google stänger av data gällande hur många som befinner sig på varuhus och restauranger, Microsoft övervakar angrepp mot Ukraina genom sitt cybersäkerhetscenter, och Tesla- och Space X-grundaren Elon Musk aktiverade i helgen sin satellitbaserade internettjänst, Starlink, i landet.

”Starlink-tjänsten är nu aktiv i Ukraina. Fler terminaler är på väg”, twittrade Musk.

Men inte bara amerikanska tech-jättar engagerar sig i Ukrainas sak. På det svenska it- och managementkonsultföretaget Consid kände såväl ledning som medarbetare ett starkt behov att göra något när de nåddes av beskedet om den ryska invasionen.

– Det som sker är fruktansvärt, det är svårt att ta till sig det som händer. Jag levde i tron om att världen hade mognat så pass mycket att vi inte skulle behöva se det här. Det människolidande som sker just nu är ofattbart, säger Peter Hellgren, grundare och vd, till TN.

Utlyser tjänster för att locka ukrainska it-utvecklare

På företagets kontor startades en insamling där anställda samlade in pengar och företaget därefter dubblade summan. Men det räckte inte med det. Nyligen beslutade sig Consid för att utlysa flera tjänster för att locka ukrainska it-utvecklare att komma hit.

– Människor förlorar hus, hem och försörjningsmöjligheter. Oavsett vilket skrå man tillhör så finns det alltid något man kan göra, så vi började rannsaka oss själva. Ukraina är långt framme inom it. De ukrainska utbildningarna håller väldigt hög kvalitet och har gjort länge, Charkiv var exempelvis matematiskt kunskapscenter i forna Sovjetunionen. Det kändes självklart att utlysa tjänsterna, säger Peter Hellgren.

Ukrainare på flykt korsar gränsen till Polen. Bild: Markus Schreiber

Eftersom det handlar om arbetskraftsinvandring har tjänsterna annonserats via Arbetsförmedlingen.

– Vi har även haft kontakt med rekryteringsfirmor i Ukraina där vi har fått ut informationen vissa sociala medier om att vi finns och att vi kan ta emot individer och deras familjer, säger han.

Akelius: Viktigt är att de som vill jobba omedelbart ska få komma in i en verksamhet

Företaget har 30 kontor i Sverige och Norge och närmare 1 400 anställda. Flera av dessa har erbjudit sig att upplåta boende åt ukrainska kollegor. Under torsdagskvällen beordrade Ukrainas president Volodymyr Zelenski att alla män mellan 18 och 60 år måste stanna kvar i landet för att hjälpa till i kriget.

– 100 000 personer hann lämna innan beskedet, men efter det är det framför allt kvinnor som lämnar landet. It-branschen är väldigt mansdominerad. I Sverige är snittet 28 procent tjejer, 72 procent killar. Men så ser det inte ut i alla länder, där har man kommit längre med jämställdheten, säger Peter Hellgren.

Även entreprenören Roger Akelius, grundare av bland annat Akelius Fastigheter, vill dra sitt strå till stacken. Han tänker matcha alla gåvor som ges till UNHCR och Unicef under hela mars.

– Får organisationerna in 200 Mkr under mars, så betalar jag ut lika mycket. Det totala beloppet blir alltså 400 Mkr, säger Roger Akelius till Dagens Industri.

Han vill att regeringen direkt ska hjälpa ukrainare som vill ta sig till Sverige.

– Det viktiga är att de som vill jobba omedelbart ska få komma in i en verksamhet. Alltså inte bara skickas in i något läger och samlas där, utan de ska omedelbart få en chans att arbeta, det är mitt tips till regeringen, säger Roger Akelius till tidningen.

”Hoppas att fler företag gör samma sak”

I början av året larmade it-branschen om en skenande kompetensbrist, framför allt när det gäller utvecklare. Enligt TechSverige kommer det att saknas 70 000 i branschen till 2024, om utvecklingen fortsätter.

– Det finns helt klart ett skriande behov av kompetenta medarbetare i it-branschen. Men här handlar det givetvis inte om att suga ut kompetensen ur Ukraina, utan det här är en tillfällig lösning innan man får stabilitet.

Hittills har ett 30-tal ansökningar landat hos Consid.

– Man blir gråtfärdig när man ser bilder där de går på vägarna med sina barn. Vi har tillsatt en grupp som arbetar med dessa ansökningar och jag hoppas att fler företag gör samma sak. Ju fler vi blir som engagerar oss, desto större effekt får det, säger Peter Hellgren.

Roger Akelius: ”Jag hoppas tvingas betala ut mellan 200–300 Mkr”

Computer Sweden: Elon Musk aktiverar sitt satellitinternet i Ukraina efter nätstörningar

CNN: Ukrainare mellan 18-60 måste stanna kvar i landet