FÖRETAGARHJÄLPEN TILL UKRAINA

Miljonstöd till förarutbildning i Ukraina

Johan Forssell , Sveriges bistånds- och utrikeshandelsminister. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Regeringen skjuter till 9 miljoner kronor till det näringslivsfinansierade projektet Reskilling Ukraine. Bakom projektet står Beredskapslyftet, och pengarna ska gå till att utbilda ukrainska kvinnor till lastbilschaufförer. ”Det här är ett jättefint exempel på hur vi kan hitta samarbeten mellan staten och det privata näringslivet”, säger Sveriges bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell till Dagens Industri.

Sedan november har 24 ukrainska kvinnor utbildats till lastbilschaufförer genom Reskilling Ukraine. Projektet har finansierats av SKF, SEB, Saab, Essity och Erling Perssons stiftelse.

Regeringens bidrag gör det möjligt för Beredskapslyftet att utbilda ytterligare 270 kvinnor till både lastbils- och busschaufförer i Ukraina.

– Det här är ett jättefint exempel på hur vi kan hitta samarbeten mellan staten och det privata näringslivet, säger Johan Forssell till Di.

Han ser en stor möjlighet för svenska företag att etablera sig i Ukraina, och säger att regeringen arbetar på flera sätt för att försöka främja mer företagande i landet.

– Jag hoppas på fler samarbeten mellan stat, näringsliv och investerare för behoven är jättestora i Ukraina, säger han.

– Här hjälper vi till att bygga upp Ukrainas ekonomi. Vi måste hålla hjulen snurrande.

Di: Staten ger miljoner till förarutbildning i Ukraina