DE SVENSKA KRISSTÖDEN

Finansutskottet vill ändra evenemangsstödet

Artister har pressat på för mer och bättre krisstöd den senaste tiden. Här lyssnar Sara Sommerfeldt och Lisa Nilsson när Moderaternas Elisabeth Svantesson presenterar förslag om förstärkt stöd till evenemang och kultur. Arkivbild. Bild: Claudio Bresciani / TT

Politik (TT)

Mer pandemistöd till kulturen och en uppmaning till regeringen att göra om reglerna för evenemangsstödet. Det är resultatet av finansutskottets behandling av två extra ändringsbudgetar.

Finansutskottet föreslår att riksdagen säger delvis ja till regeringens förslag om ytterligare åtgärder på grund av covid-19-pandemin.

Men utskottet föreslår 820 miljoner mer till kulturen under 2022 än vad regeringen föreslagit för att mildra de ekonomiska konsekvenserna som branschen drabbats av.

I övrigt säger utskottet ja till regeringens förslag, som bland annat handlar om pengar till testning och smittspårning och förlängt anstånd till företag för att betala in skatt.

Evenemangsstödet, som ska få arrangörer att våga satsa på att anordna evenemang trots begränsande restriktioner, har fått hård kritik för att det är allt för komplicerat att söka.

Finansutskottet uppmanar regeringen att snabbt göra om kriterierna för stödet så att de som berörs kan få stödet snabbare och att fler kan få del av det. Hittills har endast en liten del av stödet betalats ut.