DEN SVENSKA SÄKERHETEN

”Trumps USA vänder sig inåt”

Janerik Larsson

Om Trump vinner presidentvalet i USA kommer det att ställa mycket höga krav på oss i EU, skriver krönikören Janerik Larsson.

Att det efter ett århundrade med två världskrig, miljontals döda och ett storkrig mitt i Europa – det första efter 1945 – ter det sig något sällsamt att ordet ”krig” rör upp så starka känslor.

Om man följer Finlands historia – med ett inbördeskrig och de två faserna av Sovjets krig mot Finland under andra världskriget – måste den svenska debatten te sig än mera förunderlig.

Häromdagen satt jag på ett SAS-plan till Miami och passade på att se om Clint Eastwoods klassiker ”Amerian Sniper” från 2015. Jag åker över Atlanten några gånger varje år och eftersom SAS inte byter sina filmer så ofta har jag flera gånger sett om filmen om Chris Kyle, skarpskytten som dödat fler motståndare än någon annan amerikansk soldat.

Den är också sevärd på grund av Bradley Coopers gestaltning av Chris Kyle.

”Vi i Sverige ska vara medvetna om att detta kan få konsekvenser.”

Filmen utspelas efter 9/11 då patrioten Kyle som 1999 anmält sig som frivillig som Navy Seal och sedan tjänstgör i Irak. Han ställer upp för sitt land – och han återkommer gång på gång till att han tjänstgör för att slåss för president och fosterland.

Det är en fascinerande historia som filmen berättar. Den skildras också i två böcker.

Den första är hans självbiografi: American Sniper: The Autobiography of the Most Lethal Sniper in U.S. Military History (2012). Den andra American Gun: A History of the U.S. in Ten Firearms är en uppföljare.

Det för mig fängslande är hur detta perspektiv – krigets roll för nationen – idag ter sig så bortglömt i ett USA som efter uttåget från Kabul inte ens tycks vilja minnas detta.

Vi i Sverige ska vara medvetna om att detta kan få konsekvenser.

Medvetna om hur den konservativa opinionen anförd av Donald Trump vänder sig mot insatsen till Ukrainas försvar och hur svårt president Joe Biden har att få det stöd han kräver. Trumps USA vänder sig inåt.

”Ryssland finns kvar – och hotet.”

Kommer USA lämna NATO om Trump åter blir president? Det är frågan som ställs allt oftare ju närmare vi kommer presidentvalet i november.

Oavsett just frågan om NATO så pekar mycket på att ett sådant valresultat kommer att ställa mycket höga krav på oss i EU.

Visst finns det fortsatt i USA en viss opinion för landets roll i världen sådan den sett ut sedan andra världskriget.

Men opinionssvängningen är inte desto mindre oerhört stor – och betydelsefull även för Sverige. Ett land som inte varit i krig sedan vi förlorade Finland till Ryssland 1809.

Ryssland finns kvar – och hotet.

Om krönikören

Janerik Larsson är seniorrådgivare till kommunikationsföretaget Prime och Stiftelsen Fritt Näringsliv. Han har en lång bakgrund inom näringslivet och skriver gärna om internationell politik. Larssons bok om näringslivets långsiktiga opinionsbildning ”Det långa loppet” (Ekerlids förlag) utkom 2021.