ARBETSMILJÖ

”Tekniken är här för människan – inte tvärtom”

Nya teknologier har inte bara ökat produktiviteten utan även förbättrat arbetsmiljön för företag och medarbetare i de flesta branscher, skriver Åsa Dahlfors, arbetsmiljöexpert på Industriarbetsgivarna och Svemin.

Att skriva om automatisering och artificiell intelligens (AI) har sina utmaningar. Det handlar om data och teknik och är begrepp som många slänger sig med utan att veta den egentliga skillnaden mellan dem. De flesta av oss behöver inte veta skillnaden heller, båda används ofta i en blandning i de tekniska system vi har och använder idag. Men för den nyfikna beskriver forskningen skillnaderna så här;

Automatisering är regelstyrd och handlar om att följa förutbestämda (förprogrammerade) instruktioner och villkor för att utföra specifika uppgifter. Till exempel, i en automatiserad process kan en händelse utlösa en serie förprogrammerade steg utan att systemet behöver göra några egna bedömningar. Det är strikt och följer instruktionerna utan att ha möjlighet att anpassa sig till nya situationer.

”Säkerheten på arbetsplatsen har också förbättrats.”

AI använder sig av avancerade algoritmer för att lära sig från data och fatta beslut baserat på den lärdomen. AI följer inte strikta regler, utan kan med en mängd data identifiera mönster, dra slutsatser och fatta beslut på egen hand. AI kan anpassa sig till föränderliga omständigheter och göra bedömningar även när den ställs inför nya eller okända situationer.

Hur påverkas då arbetet och arbetsmiljön av den i ständigt högre grad användningen av automatisering och AI på industrins arbetsplatserna? I stora drag har automatiseringen förbättrat arbetsmiljön på många sätt. Nya teknologier har inte bara ökat produktiviteten utan även förbättrat arbetsmiljön för företag och medarbetare i de flesta branscher. De mest påtagliga fördelarna med automatisering är till exempel minskningen av monotont och avskilt arbete.

Genom att låta maskiner och AI-system ta hand om repetitive, ergonomiskt och ensamt utmanande arbetsuppgifter förflyttats medarbetarna till säkrare och mer hälsosamma miljöer. Ett annat exempel är att många arbeten kan utföras på distans tack vare digitalisering och AI. Det ger medarbetare möjlighet att arbeta var de än befinner sig och att balansera arbetslivet med privatlivet på ett mer flexibelt sätt. Utvecklingen leder till färre skador och ofta bättre hälsa hos medarbetarna.

”Tekniken är här för människan inte tvärtom.”

Säkerheten på arbetsplatsen har också förbättrats genom automatisering. När det gäller just repetitiva uppgifter är maskiner (inte sällan) mer exakta och pålitliga än människor vilket minskar risken för olyckor och fel. Dessutom kan robotar och AI-enheter hantera farliga arbetsuppgifter som att arbeta med farliga ämnen eller utföra riskfyllda arbetsmoment, vilket minskar eller eliminerar riskerna för medarbetare.

AI har också potentialen att förutsäga och förebygga problem på arbetsplatsen. Genom att analysera stora mängder data kan AI identifiera mönster och trender som mänskliga observatörer kanske missar. Detta gör det möjligt för företag att förutse underhållsbehov eller andra potentiella risker innan de blir allvarliga problem.

Tekniken är här för människan inte tvärtom.

Även om det finns många fördelar med automatisering och AI i arbetsmiljön är det viktigt att vara medveten om utmaningarna. Det finns farhågor om att automatiseringen kan ersätta vissa jobb och leda till arbetslöshet. Dessutom finns en rädsla för vad AI i framtiden för med sig. Därför är det viktigt att fokusera på att det är människorna som ska ta hjälp av tekniken och inte tvärtom. Företagen måste säkerställa att det är medarbetarnas, inte teknikens, arbetsmiljö som är det centrala.

”Tydliga mål på arbetsplatsen viktigt.”

Vid införande av ny automatisering och AI ska arbetsmiljön säkerställas, som vid alla förändringar på arbetsplatsen, genom det systematiska arbetsmiljöarbetet. Genom att riskbedöma, åtgärda, kontrollera och följa upp arbetet så hamnar medarbetarnas arbetsmiljö i fokus. Att ha tydliga mål på arbetsplatsen och se till medarbetarnas sociala och organisatoriska arbetsmiljö är tillfredsställande är också viktigt. Inte sällan krävs kunskap och utbildning för att ställa om till ny teknik. AI och automatisering ska användas som ett verktyg för att stödja och komplettera människors förmågor i stället för att helt ersätta dem.

Sammanfattningsvis spelar automatisering och AI en stor roll i att förbättra arbetsmiljön genom att minska riskfyllt arbete och skapa säkrare arbetsplats. Men tekniken är till för att underlätta för människan. Genom att använda automatisering och AI på ett smart sätt kan vi skapa en arbetsmiljö där människor och maskiner samarbetar och samexisterar för att skapa en mer produktiv och trygg arbetsplats för alla.