KRIGET I UKRAINA

Ryssland utvisar fyra svenska diplomater

Utrikesminister Ann Linde (S). Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Politik (TT)

Ryssland utvisar fyra svenska diplomater, uppger utrikesminister Ann Linde (S) på Twitter. Utvisningarna kommer som ett svar på Sveriges beslut att utvisa tre ryska diplomater.

Av de fyra diplomater som utvisas är tre medarbetare på Sveriges ambassad i Moskva och en medarbetare på Sveriges generalkonsulat i S:t Petersburg.

Utvisningarna är ett svar på att Sverige den 5 april valde att utvisa tre ryska diplomater med anledning av Rysslands invasion av Ukraina.

"Omotiverat"

"Ryssland har i dag beslutat utvisat 4 svenska diplomater. Det ryska agerandet är omotiverat och oproportionerligt. Genom att utvisa västerländska diplomater spär Ryssland på sin internationella isolering. Sverige kommer att på lämpligt sätt svara på Rysslands obefogade agerande", skriver utrikesministern på Twitter.

Enligt det ryska utrikesdepartement, som kallar det tidigare svenska beslutet fientligt och ogrundat, är även Sveriges militära stöd till Ukraina en orsak bakom utvisningarna.

Ryssarna i Sverige utvisades med hänvisning till Wienkonventionen om diplomatiska förbindelser. De ansågs arbeta som spioner under diplomatisk täckmantel.

I en skriftlig kommentar till TT skriver Ann Linde att det ryska beskedet är mycket beklagligt.

"Vi konstaterar att Ryssland har valt att utvisa svenska diplomater som agerat inom ramen för Wienkonventionen och bedrivit sedvanlig diplomatisk verksamhet i Ryssland", skriver hon.

Diplomater kvar

Enligt utrikesdepartementet har Sverige i dag 14 diplomater vid ambassaden i Moskva utsända från UD, utöver ambassadören Malena Mård. På generalkonsulatet i S:t Petersburg arbetar två svenska diplomater, enligt UD.

Även ett flertal andra länder, som Danmark, Tyskland, Italien, Frankrike, Nederländerna, Belgien, Irland, Estland, Lettland, Litauen, Bulgarien, Slovakien och Polen har nyligen utvisat ryska diplomater.

Rysslands agerande mot Sverige följer på att landet under den senaste veckan beslutat att utvisa 40 tyska diplomater samt totalt 31 diplomater från Nederländerna, Belgien och Österrike.