DET SVENSKA SKATTETRYCKET

C vill sänka skatten ytterligare

Centern vill se en översyn av hela föräldraförsäkringen. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

Politik (TT)

Centern vill se en kraftig skattesänkning med fokus på de med låga och medelhöga inkomster. Det framgår av den pågående centerstämman.

Centern vill se en föräldraförsäkring som "ser till barnens bästa och ökar jämställdheten".

Centerstämman vill att garantidagarna i föräldraförsäkringen tas bort och att 80 procent av dagarna ska tas ut innan barnet har fyllt tre år, samt att de resterande dagarna ska kunna användas tills barnet fyllt tolv år.

I partistyrelsens program till stämman om fler jobb och företag finns ett avsnitt om föräldraförsäkringen. Där skriver partistyrelsen att "dagens synnerligen generösa föräldraförsäkring är problematisk ur såväl jämställdhetsperspektiv som i privat- och samhällsekonomisk mening".

Lägre pensioner

Alltför många människor, de flesta kvinnor, är frånvarande från arbetsmarknaden för lång tid och förlorar därigenom såväl i löneutveckling som karriärmöjligheter. Kvinnors totala inkomster är lägre än männens och de får lägre pension, framhåller partiledningen.

För att stärka kvinnors roll, särskilt utrikesfödda, vill Centern se ett jämnare uttag av föräldraförsäkringen. Centerkvinnor argumenterade för ökad kvotering av föräldraförsäkringen och att de dagar som inte är öronmärkta kan användas av för barnet andra viktiga vuxna, men det ville centerstämman inte se. Även förslag om slopat flerbarnstillägg avslogs.

Andra förslag ur programmet för fler jobb och företag som stämman antog är att kostnaderna ska sänkas för de jobbskapande småföretagen genom sänkta arbetsgivaravgifter, att förenklingsregeln inom 3:12 höjs och regelverket förenklas för sänkta administrativa kostnader. Enskilda näringsidkare ska få göra friskvårdsavdrag.

Ökad konkurrens

Centern vill vidare se en kraftig skattesänkning med fokus på de med låga och medelhöga inkomster.

För att öka drivkrafterna till arbete vill Centern att försörjningsstödet knyts till krav på aktivitet och att den som hittar ett jobb ska få behålla del av försörjningsstödet. Kvalificeringsperioden in i trygghetssystemen ska öka, samtidigt som taken i trygghetssystemen höjs.

För att öka konkurrensen vill Centern att offentliga bolag som kan bedrivas av andra aktörer avyttras på sikt, osund konkurrens från det offentliga ska begränsas och fler offentliga verksamheter ska konkurrensutsättas.

Owe Nilsson/TT