Varningar för hård vind och snö – tåg inställda

Trafikläget kan bli besvärligt under måndagen. Arkivbild. Bild: Mats Andersson/TT

Väder (TT)

Kraftiga vindar, snöfall och ishalka skapar problem för kollektivtrafiken runt om i landet under måndagen.

Flera tåg och skolskjutsar är inställda.

SMHI varnar för ett blåsigt måndagsdygn både över land och till havs, med friska till hårda vindbyar. Gula varningar för bland annat vind i kombination med snöfall omfattar stora delar av landet.

I Skåne har Trafikverket ställt in all tågtrafik på Ystadbanan och Rååbanan till följd av de kraftiga vindarna, rapporterar Aftonbladet.

I Stockholms län ställs pendeltågen in mellan Västerhaninge och Nynäshamn och SL sätter i stället in ersättningsbussar.

Ovädret stoppar också all tågtrafik på sträckan mellan Södertälje syd och Norrköping via Nyköping. Spåren ska kontrolleras så att inte is och snö packas i växlarna.

Ishalkan ställer även till det i vägtrafiken, bland annat i kommunerna Skara och Vara där skolskjutsar ställs in under morgonen, rapporterar P4 Skaraborg. I Värmland ställs alla skolbussturer in i Arvika och Sunne, enligt P4 Värmland.

En mer allvarlig orange varning för vind i kombination med snöfall har utfärdats för ett område kring Örnsköldsvik upp till Umeå. SMHI varnar för mycket begränsad framkomlighet i trafiken.

Även Östersjön liksom Kattegatt, Skagerrak och Bälten omfattas under hela eller delar av måndagen av gula varningar för kuling med en vindstyrka på upp till 21 meter i sekunden på vissa håll.

På grund av den hårda vinden ställer Destination Gotland in två avgångar mellan Visby och Nynäshamn på måndagen.

Marielle Theander Olsson/TT