SMHI snövarnar – störningar i trafiken

Snö och kraftiga vindar präglar måndagsmorgonen på flera håll. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Väder (TT)

Snö och kraftiga vindar gör att SMHI har utfärdat gula varningar i delar av södra och mellersta Sverige.

På norra Gotland har varningen uppgraderats till orange.

Trafikolyckor, inställda busslinjer och avstängda vägar följer i vädrets spår.

Utanför Höllviken söder om Malmö gled en regionbuss med tre passagerare av vägen och hamnade upp och ner. Chauffören fick föras till sjukhus efter olyckan, uppger räddningstjänsten.

De gula varningarna gäller bland annat norra Småland, Östergötland och delar av Götaland. Främst i norra Götaland väntas mycket snö samtidigt som det blåser kraftigt på vissa håll.

Enligt Mattias Lind, meteorolog på SMHI gör vinden och den lätta snön att det kan driva igen snabbt på vägarna vilket kan påverka sikten.

Bussar ställs in

I Västsverige har väderläget påverkat kollektivtrafiken då Västtrafik har meddelat att ett 40-tal busslinjer dras in under dagen, enligt SVT Nyheter Väst.

Även i Örebro ställer länstrafiken in alla sina stadsbussar tills vidare, rapporterar P4 Örebro.

Trafiken på vägarna påverkas på flera håll. Under morgonen är det totalstopp på riksväg 40 ut från Jönköping efter att ett femtontal lastbilar blockerar alla tre körfält, rapporterar P4 Jönköping.

I Mellerud är det totalstopp på väg E45 sedan en lastbil med släp kört av vägen, troligen på grund av kraftiga vindbyar. Stoppet väntas pågå fram till eftermiddagen och köerna har växt sig långa.

– Det är ett besvärligt väderläge på vissa håll och en del olyckor med stor påverkan på trafiken, säger Jens Andersson, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Orange varning för norra Gotland

I Värmland har 18 trafikolyckor inträffat efter nattens snöfall varav många handlar om att man sladdat in i mitträcket i snömodden, rapporterar lokala medier.

Under måndagen väntas snöfallet dra bort österut, men på Gotland väntas det fortsätta snöa under eftermiddag och kväll samtidigt som det kan bli ordentligt blåsigt.

För norra Gotland har SMHI uppgraderat till orange varning för måndagen, vilket bland annat kan innebära mycket begränsad framkomlighet på vägar.

– Det ser ut att kunna bli rejält besvärligt, säger Mattias Lind på SMHI.

Mest snö ser det ut att bli i delar av Östergötland och norra Småland där det kan falla upp till ett par decimeter.

SMHI har även utfärdat en gul varning för Östersjön och Destination Gotland har ställt in all färjetrafik mellan fastlandet och ön, utom en tidig morgonavgång.

Kallare temperaturer

Framåt tisdagen väntas kallare vinterväder och blå himmel i stora delar av landet. Tvåsiffriga minusgrader förutspås ända ner till Skåne.

– Det kan bli en riktigt kall natt på vissa håll då det klarnar upp, runt 10 till 15 minusgrader, och i delar av Götaland kan det bli under 20 minus, likadant i östra Svealand. Längre norrut kan det bli ännu kallare, mellan 15 och 25 minusgrader på en del platser, vilket det är redan nu men det kan bli ännu kallare, säger Mattias Lind.

I mellersta Norrland, Norrbotten och Lappland väntas däremot moln och tidvis snöfall under morgondagen. Under tisdagseftermiddagen väntas dock mulet väder dra in över landets södra halva, och även mer snö kan falla.