DEN SVENSKA SÄKERHETEN

Inget Natobesked före årsskiftet

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild. Bild: Denes Erdos/AP/TT

Nato (TT)

Det turkiska parlamentet har gått på ledighet, rapporterar Ekot i Sveriges Radio. Det betyder att parlamentet inte kommer att behandla Sveriges Natoansökan förrän tidigast i mitten av januari nästa år när det återsamlas igen.

På tisdagen godkände parlamentets utrikesutskott Sveriges medlemskapsansökan till försvarsalliansen och skickade vidare den för omröstning i parlamentets stora kammare. Det är det sista steget för att Turkiet ska ratificera ansökan.

Samtliga Natoländer förutom Turkiet och Ungern har godkänt Sveriges ansökan.

Fakta

Sverige ansökte om medlemskap i Nato, parallellt med Finland, den 18 maj 2022.

Den 5 juli samma år fick Sverige och Finland formellt status som blivande medlemmar, "invitees" på engelska.

För Finland avslutades processen i april i år då medlemskapet blev helt klart sedan Ungern och Turkiet blivit de sista Natoländerna att ratificera landets ansökan.

I samband med Natos toppmöte i Vilnius i början av juli lovade president Recep Tayyip Erdogan att "så snart som möjligt" skicka över den svenska ansökan till parlamentet för ratificering.

Den 23 oktober meddelade turkiska presidentkansliet att Erdogan signerat och skickat vidare Sveriges Natoansökan till parlamentet.

Den 16 november togs frågan upp i parlamentets utrikesutskott, men omröstningen sköts upp.

Den 26 december godkände utrikesutskottet Sveriges ansökan och skickade vidare frågan till parlamentets stora kammare.

Varken Turkiet eller Ungern har ratificerat Sveriges ansökan. Ungerns premiärminister Viktor Orbán har tidigare sagt att landet inte ska bli sist med att godkänna Sverige.