DEN SVENSKA SÄKERHETEN

USA och Storbritannien varnar för terrordåd i Sverige

Henrik Landerholm, nationell säkerhetsrådgivare, uppmanar svenskar i utlandet att "iaktta ökad vaksamhet och försiktighet". Arkivbild. Bild: Stina Stjernkvist/SvD/TT

Säkerhet (TT)

Det brittiska utrikesdepartementet ändrar sina reserekommendationer och varnar nu sina medborgare för terrorattacker i Sverige. Även USA varnar för terrordåd och uppmanar sina medborgare till "ökad försiktighet".

"Det är mycket troligt att terrorister försöker utföra attacker i Sverige. Attackerna kan ske urskiljningslöst och på platser som besöks av utlänningar", skriver departementet på sin hemsida.

Man skriver även att myndigheterna i Sverige framgångsrikt har avvärjt flera planerade attacker och gjort ett antal gripanden. Över 850 000 brittiska medborgare besöker Sverige varje år, uppger departementet.

Säkerhetspolisen vill inte berätta om man varit i kontakt med brittiska myndigheter inför deras beslut.

– Vad gäller andra länders rekommendationer och uppmaningar får jag hänvisa till de ländernas myndigheter, det är inget som vi har möjlighet att kommentera ytterligare än så, säger Fredrik Hultgren-Friberg, presstalesperson på Säkerhetspolisen, till Dagens Nyheter.

Även USA varnar

Även USA:s utrikesdepartement har ändrat sina reserekommendationer till en högre säkerhetsnivå, vilket skedde redan den 26 juli. Medborgarna uppmanas till "ökad försiktighet" med anledning av terrorhotet.

Departementet skriver att terrorgrupper fortsätter att planera möjliga attacker i Sverige och att terrorister med liten eller ingen varning kan slå till mot bland annat hotell, restauranger, gallerior, kyrkor, flygplatser, järnvägsstationer och andra offentliga platser.

Medborgare som reser till Sverige uppmanas att vara uppmärksamma på omgivningen när man besöker turistattraktioner och mötesplatser där mycket folk samlas.

"Öka försiktigheten"

Sveriges nationella säkerhetsrådgivare Henrik Landerholm säger i ett uttalande att "säkerhetsläget har försämrats och Sverige har gått från att vara ett legitimt till ett prioriterat mål".

”Regeringen och ansvariga myndigheter följer utvecklingen”, heter det i uttalandet.

Svenskar i utlandet uppmanas vara försiktiga:

"I ljuset av utvecklingen bör svenskar och verksamheter i utlandet som förknippas med Sverige iaktta ökad vaksamhet och försiktighet".

Koranbränningarna uppges vara bidragande händelser till utvecklingen som "indikerar att hotet mot svenska intressen utomlands har ökat. Företrädare för terroristgrupper har uppmanat till attentat mot Sverige. Stater, men också andra aktörer, har bidragit till att underblåsa sådana budskap", skriver Landerholm.